Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Firmor drabbade när Copperhill fryser utbetalningarna

/
  • På en yta av 700 kvadratmeter i ett lager i  Östersund står överblivet byggmaterial, inredning och möbler till Copperhills hotellbygge. Och Östersundsföretaget får ligga ute med stora summor i lokalhyra – samtidigt som Copperhill har fryst sina betalningar till alla underleverantörer ända fram till sista april.Foto: Henrik Flygare

På en yta av 700 kvadratmeter i Östersund står överblivna grejer till Copperhills hotell. En lokal firma tvingas nu härbärgera grejer för 2,5 miljoner åt hotellet – samtidigt som de inte får ut en krona av den halva miljonen de har fakturerat.

Annons

Det är med en uppgiven min den anställde på Östersundsföretaget tittar ut över de stora lokalerna. De tvingas nu fortsätta hyra de 700 kvadratmetrarna för att ha plats för alla grejer som blev över när Copperhill blev klara med hotellbygget i slutet på november.

– Vi har hamnat i en moment 22-situation, säger den anställde på Östersundsföretaget.

Just nu har Copperhill fryst alla sina utbetalningar och ber alla fordringsägare, däribland firman LT har träffat, att vänta på sina pengar fram till sista april.

Och i och med att de nu inte får betalt kan de inte köra undan grejerna. För ingen kommer betala för den insatsen.

Och så länge alla prylar står och upptar de 700 kvadratmetrarna tvingas Östersundsfirman betala lokalhyran.

– Vi har en fodring till dem nu på en halv miljon, men det är ju inte bara vi som har drabbats, suckar den anställde.

Firman gav sig in i Copperhill-karusellen i augusti förra året.

– Vi har ju aldrig varit med om något liknande gigantiskt bygge i länet, säger han.

Men i och med att det redan då varit lite sus och dus kring Copperhills affärer frågade de runt bland andra som gjorde jobb åt hotellet.

– De vi pratade med hade fått pröjs – och under hösten var det aldrig något problem med betalningarna.

Så Östersundsföretaget ansträngde sig och ställde upp och jobbade kvällar, helger och ryckte in på kort varsel. I deras lokaler mellanlandade bland annat alla möbler innan de kunde levereras till hotellet.

När hotellet närmade sig öppning i slutet av november fick de ta hand och härbärgera allt överblivet material, som lampor, dörrfoder, lister, diverse byggmaterial och en mängd möbler.

Och strax därefter började det ta tid att få betalt från Copperhill.

– Man har fått ringa och tjata på dem.

Så sent som förra veckan fick Östersundsfirman betalt. Men i går fick de ett brev med budskapet att alla betalningar till leverantörerna ställs in till den 30 april.

Under tiden ska Copperhill titta på lösningar som gör att de får in mer pengar för att undvika konkurs, skriver de. De nämner försäljning, samarbete med andra hotell och extern finansiering.

– Man känner sig uppgiven, besviken och förbannad. Det lär väl ta någon ände med det här, men vad händer? undrar den anställde på firman LT talat med.

– Men hur många drar de med sig i det här, undrar han och blickar ut över lokalerna där Copperhills överblivna grejer, värderade till 2,5 miljoner, står och kostar dem 34 000 kronor i månaden i lokalhyra.

Mer läsning

Annons