Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fint, vackert och mysigt – eller tråkigt med brist på p-platser

/
  • Utveckla innehållet på torget, fokusera på stadskärnan då och då även under andra tider än några få sommarmånader samt uppmärksamma att många upplever en parkeringsproblematik.Det är några av slutsatserna som Lars Häreblad, från Nordanalys som gjort undersökningen, drar.
  • Ewa Lund, Cityvärd, förvånas över att så stor andel inte är tillfredställda med parkeringsmöjligheterna i Östersund city.

De som pratar om Östersunds centrum i positiva ordalag tycker det är fint, vackert och mysigt.

När det kommer till negativa associationer handlar det om ett tråkigt eller öde torg och problem med parkeringsplatser.

Annons

Det är några exempel på vad som kommer fram i den undersökning där medborgarna i Östersund och delvis från länet fått säga sitt om stadens centrum.

Östersund får godkänt, men godkänt med liten marginal, konstaterar Lars Häreblad från Nordanalys som genomfört undersökning på uppdrag av City Östersund.

Han redovisar ett nöjd kundindex på 58 där 100 är max. Förra året var motsvarande 59 och året innan 60.

En detaljfråga som kommer fram är att parkeringsproblematiken ökar. Men vad exakt som ligger bakom att allt fler upplever att det är problematiskt med parkering i staden är inget som undersökningen visar.

– Det kanske inte är så att det är dålig tillgång, det kan vara i informationen det brister. Det är viktigt att gå vidare med det för det finns en upplevelse av att det finns en parkeringsproblematik. Undersökningen visar också att parkeringsmöjligheter har en stor betydelse för dem som besöker Östersund, säger Lars Häreblad.

Mona Modin Tjulin (S) är en av Östersund kommuns representanter i styrelsen för City Östersund.

– Vi måste titta närmare på vad det är som gör att människor upplever ett problem med parkeringar. Att till exempel titta på hur det blivit i Sundsvall som infört gratis parkering på eftermiddagarna och helgerna är en möjlighet.

Lars Häreblad ser också en trend vad gäller besöksfrekvensen.

– Gruppen människor som besöker centrum flera gånger i veckan har minskat. Vi kan se att dessa personer är Östersundsbor, kvinnor, personer över 45 år samt hushåll utan barn, säger Lars Häreblad.

Undersökningen har nu genomförts för tredje året och Stortorget har funnits med som en stor fråga i alla år, men på olika sätt.

– Första året handlade det om det skulle byggas alls och andra året om hur det skulle se ut. Och nu finns det där, säger Lars Häreblad.

I årets undersökning efterlyser de tillfrågade bland annat aktiviteter, fler bänkar och mer blommor.

– Man får komma ihåg att undersökningen är gjord i maj och sedan kommer sommarmånaderna med många aktiviteter på torget, säger Lars Häreblad.

Men en slutsats han drar är att det är viktigt att utveckla torget med mer innehåll.

Mer läsning

Annons