Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Finns risk för djup medvetslöshet”

Handspriten har fått ett enormt uppsving i influensatider och finns snart på var mans handfat. Med en alkoholhalt på närmare 70 procent blir den dessutom intressant för de som vill experimentera. Men det är inte att rekommendera.

Annons

Handspriten är ett alkoholbaserat desinfektionsmedel som vanligtvis används inom vården för att undvika att smitta förs vidare. Men i takt med utbrott av vinterkräksjuka och influensor har den blivit allt vanligare på arbetsplatser och i hemmen.

Och i spåren av svininfluensan har uppmaningarna om att använda medlet gjort att tillverkarna säljer rekordmängder av den.

Och just lättillgängligligheten av handspriten oroar mamman LT har talat med. Och hon vill därför varna andra om vilka effekter den kan ge.

Mark Personne är överläkare på giftinformationscentralen och han förklarar att handspriten innehåller isopropanol vilket även den ger en berusning, men i en otäckare form än ”vanlig” alkohol.

– Isopropanolen ger en obehaglig form av berusning och det finns risk för djup medvetslöshet, säger han.

Effekten den medför är illamående, magsmärtor, yrsel, förvirring.

Och mer generellt är symptomen en obehagligare fylla än med mer konventionell alkohol.

– Handspriten är inte lika farlig som träsprit, men den är inget gångbart alternativ att dricka, säger Mark Personne.

Beroende på den mängd man får i sig av medlet handlar det mer om risken för djup medvetslöshet, förklarar han, och med djup medvetslöshet följer sänkt andningsförmåga.

Än så länge har giftinformationscentralen inte fått in mer än ströfall av personer som överkonsumerat handsprit, men Mark Personne spår att risken finns att det ökar.

Mer läsning

Annons