Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finansministern hade inget att bjuda länet i sin budget

/
  • Lokala företrädare för allians­regeringens partier samlade i Böle byskola för att informera om finansminister Anders Borgs höstbudget, från vänster Per-Erik Wåglin (FP), Emanuel Sandberg (KD), Ola Sundell (M) samt Per Åsling (C).Foto: Håkan Luthman
  • Finansminister Anders Borg hade inga konkreta satsningar att bjuda Jämtlands län när han på måndagen presenterade sin höstbudget. Foto: janerik henriksson / scanpix
  • ”Budgeten innehåller ett företagarpaket för att förbättra klimatet för företagare. Det är speciellt angeläget för Jämtland”, säger riksdagsledamoten Per Åsling (C).

Alliansens satsar på jobben, välfärden och vill värna om klimaten när höstens proposition i går lades fram. Men några konkreta satsningar för Jämtlands län är svåra att peka ut.

Annons

I våras var alliansregeringen försiktiga i budgeten. Men när höstbudgeten nu har presenterats är det tänkt att arbetslösheten ska tacklas, företagsamheten ska komma igång igen och konsumtionen ska börja snurra.

– I ett läge när BNP faller med 5 procent kan alliansregeringen satsa cirka 30 miljarder trots att vi inte behöver äventyra statsfinanserna. I våras spådde vi att underskottet skulle bli mer än 3 procent av BNP, men vi klarar oss där, säger den moderate riksdagsmannen Ola Sundell (M).

Och han tycker därför inte att alliansregeringen vilat på hanen när det gäller de extra 10 miljarder som nu lovas kommuner och landsting. Pengarna kommer att fördelas efter invånarantal.

Därtill satsar regeringen bland annat på fler utbildningsplatser, höjt studiebidrag, och insatser för arbetslösa om för 50 000 platser. Ett jobbskatteavdrag gör en ytterligare skattesänkning – för de som har jobb. Det innebär cirka 200–250 kronor mer i plånboken. Även pensionärer får sänkt skatt, med cirka 2 000 kronor på ett år för en årlig pension på 150 000 kronor.

Samtliga dessa satsningar är generella och gäller hela landet.

Vad gynnar länet mer konkret?

– Budgeten innehåller ett företagarpaket för att förbättra klimatet för företagare. Det är speciellt angeläget i Jämtland eftersom många av de nya jobben kommer att skapas i mindre företag, säger riksdagsledamoten Per Åsling (C), som hänvisar till att länet har cirka 9 000 småföretag.

Satsningarna innebär bland annat sänkta egenavgifter, att den sociala tryggheten förbättras när det gäller hur tillfällig föräldrapenning och sjukpenning fastställs, och starta-eget-bidragets åldersgräns sänks till att gälla från 20 år.

– Det här länet har inte drabbats lika hårt som andra som har stor tillverkningsindustri. Vi har faktiskt en bransch som bara växer: turismen, påpekar Ola Sundell.

Och regeringen satsar specifikt på den genom ”Matlandet Sverige”, vilket ingår i en 200-miljonerssatsning på svensk turism.

– Det här kanske inte ger jobb i morgon, men på lång sikt, säger Ola Sundell.

Flera statliga jobb har försvunnit från länet, fängelsebygget är väldigt osäkert och det talas om minskade satsningar på vägar. Räcker det här för länet?

– Det är viktigt att den privata sektorn snurrar. Det är viktigt för länet, säger Per Åsling.

Men har företagen någon marknad att sälja till om fler jobb försvinner från länet?

– De här satsningarna kan öka marknaden och man kan nå nya marknadsandelar över hela Sverige, påpekar Per Åsling.

Finns det inte en stor risk att länet tappar stor kompetens när många statliga jobb har försvunnit härifrån?

– En del har försvunnit samtidigt har det kommit andra. Olika former av kompetens är viktigt och där jobbar jag för att länet ska stärka sin roll.

Hur blir det med fängelset?

– Formellt ligger frågan hos kriminalvårdsstyrelsen. Jag förutsätter att bygget kan bli av nu när de får mer pengar. Det är angeläget, säger Åsling som jobbar mot flera instanser för att trycka på i frågan.

Mer läsning

Annons