Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finanskrisen tömde kyrkans hjälpkassa

Allt fler blir beroende av ekonomiskt stöd i lågkonjunkturen och många vänder sig till Svenska kyrkan för att klara sig. Men i Östersunds församling har finanskrisen tyvärr också slagit till och fonden för hjälppengar har krympt.
– Det är väldigt illa för oss, vi har inte kunnat dela ut så mycket pengar nu, säger Diakon Maj Gruen-Danielsson.

Annons

LT har vid olika tillfällen under vintern skrivit om hur socialbidragstagandet ökar i allt fler kommuner.

I Strömsund visade prognosen som gjordes i mars att storleken på bidragsutbetalningarna skulle öka med 70 procent i år.

Även i Östersunds kommun ökar kostnaden för socialbidragen. Sammanställningen för årets första fyra månader visar på en ökning med 30 procent, och kostnaderna spås öka ytterligare.

Men i dessa kristider vänder sig folk inte bara till kommunernas socialkontor. Som sista utväg får allt fler vända sig till frivilligorganisationer och kyrkor.

Diakon Maj Gruen-Danielsson har hand om förfrågningarna om ekonomiskt stöd inom Östersunds församling och hon har märkt av det antal sökande som vänder sig till kyrkan har ökat betydligt.

– Det märktes tydligt att det ökade redan innan jul. Det var väldigt många fler som behövde stöd då, jämfört med samma tidpunkt året innan, säger hon.

– Vi kan bevilja stöd på 500–1000 kronor till ”livets nödtorft”.

Det kan vara mat för dagen, något man verkligen behöver, bidrag för att kunna göra något på semestern eller att kunna köpa en julklapp.

Både unga och gamla vänder sig till kyrkan för att få ekonomisk hjälp att klara sin livssituation. Den sökande får själv intyga att denne är i behov av pengar för att klara livets nödtorft, men diakonerna gör även ett hembesök för att ställa frågor och försäkra sig om situationen.

Pengarna till de nödställda tas från församlingens diakonala fond. Den är inte så stor, berättar Maj Gruen-Danielsson. Och nu i lågkonjunkturen har den tyvärr krympt ytterligare.

– Det är väldigt illa för oss, vi har inte kunnat dela ut så mycket pengar från den nu, säger hon.

”Den Diakonala fonden” är ett samlingsbegrepp som avser gåvor, bidrag och utdelningar till den diakonala verksamheten inom Svenska kyrkan Östersund. Utdelningarna kommer från det överskott som värdepappersplaceringar brukar ge från Samstiftelsen för Diakonal verksamhet, som förvaltas av Östersunds församlings kyrkoråd.

Men när finanskrisen slog till med full kraft under förra året sjönk värdet på dessa värdepapper, och ingen utdelning har därför kunnat göras, förklarar Gördis Eriksson, kamrer i Östersunds församling.

– Under 2008 kunde därför inga bidrag beviljas med hjälp av dessa pengar, säger hon.

Det har särskilt drabbat de unga, eftersom det finns öronmärkta gåvopengar från annat håll som specifikt riktar sig till äldre.

Mer läsning

Annons