Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finanskrisen ger högkonjunktur på pantbanken

/
  • Rolf Markström har ägt Jemtlands pantbank i 23 år och aldrig haft så många föremål på en auktion som den nästkommande. Foto: Håkan Luthman
  • På pantbanken finns mängder av guldföremål som människor inte hämtat ut. Allt från billiga vigselringar till dyrare smycken med ädelstenar.
  • Ett av de mer ovanliga föremålen som Björn Markström har fått in är en elefantbete som är värd 5 000 kronor. Beten kom till Sverige på 60-talet, innan förbudet om handel med elfenben.
  • Foto: Håkan Luthman

De ekonomiska oroligheterna i samhället har lett till en ökad omsättning av föremål hos Jemtlands pantbank. Allt färre löser ut sina pantsatta ägodelar och nästa auktion blir den största i bankens historia.

Annons
Människors ökade oro inför framtiden och den generella åtstramningen i samhället märks tydligt hos pantbanken i Östersund. Ägaren Björn Markström berättar att han fått en hel del nya kunder den senaste tiden och att många i den trogna kundkretsen har det problematiskt med ekonomin.
- Det är flera gamla kunder som kommer in där jag märker att deras ekonomi håller på att kantra. De har inte råd med sina lån och behöver mer pengar. Sedan har jag märkt att de som kommer hit för att låna pengar ligger allt högre upp på samhällsskalan.
Björn Markström menar att flera av de nya kunderna är sådana som normalt inte behöver belåna sina ägodelar på det här sättet. Människor som tidigare haft en bra buffert men som nu har svårt att klara av sin privatekonomi.
Pantbankens affärsidé är att låna ut pengar till en viss månadsränta. Som säkerhet lämnar låntagaren in ett eller flera föremål som har ett bestämt värde. Lånen löper vanligtvis på fyra månader och i de allra flesta fall kommer ägarna tillbaka och löser sina lån för att få tillbaka sina ägodelar. Men det har skett en förändring.
- Det jag har sett nu är att allt fler släpper sina föremål för att de behöver pengarna i stället, säger Björn Markström och misstänker att just den här tendensen kommer att öka framöver.
Att folk inte kommer tillbaka för att lösa ut sina ägodelar innebär att Jemtlands pantbank får en stor mängd föremål som måste säljas på auktion.
- Den auktion som vi håller på att förbereda just nu blir min största hittills. Jag skulle uppskatta att det ligger någonstans mellan 1 500 och 2 000 föremål om jag skulle ha delat upp lånen, säger Björn Markström.

Mer läsning

Annons