Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finanskris slår hårt mot länets kommuner

/

Lågkonjunktur, minskade skatteintäkter och en regering som inte ger tillräckligt snabba statsbidragsbesked är ett bekymmer.
- Problemet är att prisökningen fortsätter och skatteintäkterna minskar. Det därför vi måste skära ner så drastiskt redan nästa år, säger Jörgen Westin, ekonomichef i Åre kommun.

Annons
I juni i år såg finanserna rätt okej ut för länets kommuner. Men det var innan arbetsmarknaden började varsla anställda på löpande band. Innan investmentbanken Carnegie fick mångmiljardlån av Riksbanken och innan till och med Facebook började nämnas som ett krishotat bolag. På bara några månader har tjänstemännen på kommuner och landsting tvingats räkna om 2009 års budget från hyfsade ramar med ganska goda marginaler till lite mer ostadiga sifferkolumner. Värst ser det dock ut från 2010 och framåt. Clas Olsson, chefsekonom på Sveriges kommuner och landsting, sade till LT på tisdagen att staten måste ge snabba besked om hur höga statsbidragsnivåerna blir till kommunerna från 2010. - De besked som lämnats hittills är att man inte får några nya pengar och det betyder att kraven skärps. Då får vi en situation där kommunerna sannolikt måste skära ner i verksamheterna redan 2009 och det är olyckligt för då är det lågkonjunktur för fulla hus här i landet, säger han till LT. Men det är inte den stormiga finansmarknaden som börjar få chefstjänstemännen på kommuner och landsting att ta fram rödpennan och revidera i de framtida kalkylerna. Det är varslen på arbetsmarknaden som bekymrar, det allt färre invånarantalet och osäkerheten kring hur givmild regeringen är med statsbidragen. - Det kommer att krävas åtgärder i form av besparingar, effektiviseringar och verksamhetsförändringar både 2010 och 2011. Och det beror på kostnadsökningarna jämfört med skatteunderlagsökningen, säger Henrik Qvist, ekonomichef på Bräcke kommun. - Detaljbudget kommer att behandlas i kommunstyrelsen nästa vecka och i det nya förslaget ligger ett förslag om mindre neddragningar i ramarna för verksamheterna. Det är bättre att nämnderna redan nu får klart för att blir tuffare 2010 och 2011 än vad vi trodde i juni, säger ekonomichefen i Krokom, Björn Torbjörnsson. J De besked som lämnats hittills är att man inte får några nya pengar och det betyder att kraven skärps. Då får vi en situation där kommunerna sannolikt måste skära ner i verksamheterna redan 2009. Clas Olsson, chefsekonom på Sveriges kommuner och landsting

Mer läsning

Annons