Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Film som på bio – hemma i källaren

/
  • Filmfantasten Andreas Ringnér i Ope föredrar sin egen hemmabio framför offentliga biografer.
  • – För min del är det självklart att man köper de filmer man vill se, i stället             för att ladda ner olagligt från nätet, säger Andreas Ringnér i Ope, som byggt en egen hemmabio i källaren på sitt och sambons hus. Foto: Henrik Flygare

Under hösten och vintern är det högsäsong för alla filmälskare – vi går gärna på bio eller sitter hemma och myser framför tv:n. Andreas Ringnér i Ope har tagit sitt filmintresse ett steg ytterligare, genom att bygga en egen biosalong i källaren.

Annons

Från utsidan är det ingenting som skvallrar om att det skulle vara något ovanligt med det grå trähuset i Ope. Men när Andreas Ringnér visar oss ner för trappan till källarplanet, som förut var en alldeles ordinär och oinredd förrådskällare, finner vi en biosalong i miniatyr.

Andreas berättar att han alltid varit intresserad av film men att det var först 2006, efter att han och hans sambo Anna flyttade till huset i Ope, som det fanns möjlighet att börja utveckla hobbyn lite mer seriöst.

– Först byggde vi om och inredde ett rum bredvid köket som biosalong, vi satte igen fönstren för att få ordentligt mörkt och isolerat. Men det blev lite väl varmt på sommaren, berättar Andreas.

Så för knappt ett år sedan föddes idén om att röja ur källaren, som då var helt oinredd, full av saker och dessutom var uppdelad i flera rum med träväggar emellan.

– Jag har lätt att se framför mig precis hur det ska bli när det är klart, om jag får en idé i skallen. Sen kanske själva genomförandet ibland blir lite krångligare än man tänkt sig, säger Andreas och skrattar.

Men det tog bara en kväll för Andreas och Anna att få ut allt skräp och slå bort de gamla träväggarna.

– Då kändes det som att allt gick så väldigt fort, men det enda vi hade då var ju ett tomt rum med betongväggar, så det tog några månader av arbete för att få till det, berättar Andreas.

Nu är det sexton kvadratmeter stora rummet inrett med mörkt granitgrå och klassikt röda träväggar, mörk heltäckningsmatta och dämpande isoleringsplattor med infällda spotlights i taket.

Fem mörka fåtöljer står på rad längs väggen mittemot den 80 tum breda projektorskärmen.

Andreas räknar ut att hela hemmabygget kostat ungefär 140 tusen – betydligt mer än de flesta satsar på filmupplevelser under ett helt liv.

– Hemmabio är en hobby som andra – man kan lägga hur mycket som helst på att vidareutveckla och förbättra. Jag försöker hålla det hela på en någorlunda rimlig nivå, man har ju andra intressen också och inte hur mycket pengar som helst.

– Det finns de som satsar betydligt mer på bara ett par förstärkare än vad hela vår hemmabio kostat, säger Andreas.

Ungefär en gång i veckan blir det film i hemmasalongen, lite oftare nu under det mörkare och kallare vinterhalvåret. Andreas köper alla filmer han vill se, och han och Anna går nästan aldrig på bio.

– Ljudet och bilden är inte lika bra på bio som här hemma. Dessutom kan vi titta när vi vill, och slipper både reklamen och att bli störda av en massa folk runt omkring, säger Andreas och lutar sig bekvämt tillbaka i salongens mittenfåtölj.

Men blir det verkligen bio på riktigt utan popcorn?

Jodå, det finns en popcornmaskin, om än betydligt mindre än de som används på riktiga biografer, uppe i köket.

Ljuset dämpas, och föreställningen kan börja.

Mer läsning

Annons