Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fildelningslag kommer inte åt alla

/
  • Datateknikern Mikael Sjödin har ägnat sig åt datorer i över tjugo år. Han tycker att den nya fildelningslagen är ett spel för gallerierna för att blidka film- och musikindustrin. Foto: Ulrika Andersson

Den nya fildelningslagen är mycket omdebatterad redan innan den blivit verklighet.
Kritiken är hård och några verkligt positiva röster är svåra att finna.

Annons

Mikael Sjödin är datatekniker på Alina Systems i Östersund. Han ägnar drygt 50 timmar i veckan åt datorer och har så gjort i över 20 år. Han tycker inte bara att den föreslagna fildelningslagen är tandlös utan även orättvis.

– Även om det inte är klubbat än exakt hur lagen ska se ut så tycker jag att det är ett spel för gallerierna. Det finns mäktiga intressen i film- och musikindustrin framförallt i USA som ligger på och vill ha till lagstiftningen.

– Beslutsfattarna är inte nog insatta i de frågor som de hanterar, säger han.

Framförallt är Mikael Sjödin rädd för att det blir fel personer som hamnar i kläm när den nya lagen sätts i verket.

– Även om det är uttalat att de vill sätta åt de stora lirarna som tjänar enorma pengar på detta så kommer de alltid att hålla sig minst tio steg före och därför blir det de som inte är så insatta utan bara laddar hem lite till husbehov som riskerar att åka dit, säger han.

Redan nu finns det möjligheter att dölja sin IP-adress genom sajter och mjukvara som man laddar ner till sin dator.

– Lagstiftningen måste ju följa med utvecklingen och det gör inte en sådan här lag. Den här lagen riktar in sig på ett beteende som redan hör till det förgångna. Man måste våga tänka nytt och lyssna till de experter som finns på området och de idéer som de faktiskt har, säger han.

Vad är då lösningen på problemet?

– Jag tror att bästa lösningen är att sänka priset på musik och film. Om det kostade en femtiolapp att köpa en film eller en musik-cd så skulle många köpa det ändå. Film- och musikbolagen tjänar ju ändå fruktansvärda pengar.

Mikael Sjödin vittnar om att det är ett förlegat tankesätt att det bara är ungdomar som håller på med datorer.

– Ja, vi har kunder från 10-årsåldern till över 80 år. Prioriteringen av frågan och om det blir högre straffsatser är andra saker som han vänder sig emot.

– Nog finns det viktigare saker att prioritera polis- och rättsinsatser på. Det är ju mycket våldsbrott som går olösta och trots allt så är det ju ingen som blir fysiskt skadad av det här, även om några går miste om någon krona, säger han.

Mer läsning

Annons