Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fildelning på Stjärntorget

/
  • ”Genom den nya lagen har en hel ungdomsgeneration kriminaliserats. Lagen måste rivas upp och göras om”, säger Anderas Stenmark, centerns ungdomsförbund.Foto: Henrik Flygare

Centerns ungdomsförbund är mycket kritiska till den nya fildelningslagen. Genom att dela ut filmjölk på Stjärntorget vill de uppmärksamma sina åsikter om den nya lagen.

Annons

Idén att bjuda på filmjölk är en nationell kampanj. Förbundet anser att den nya lagen har gjort att en hel ungdomsgeneration kriminaliserats.

Förbundet vill riva upp lagen, göra om den och de vill även att upphovsrättstiden ska sänkas från nuvarande 70 år till 10. Men de vill inte helt vara utan lagar och regler kring upphovsrättsmaterial.

– Nej det ska finnas vissa regler, men de måste vara rimliga, säger Andreas Stenmark.

Förbundet är också kritiska mot musik- och filmbranschen.

– De har inte fattat hur material ska distribueras år 2009, säger Andreas Stenmark.

Ungdomsförbundet vill även ha in yngre personer på högre politikerstolar. Så att de som fattar beslut om lagar ska ha större bredd och kunskaper som innefattar fler generationer.

– De måste röstas in yngre personer. Lagstiftarna är äldre och vet inte vad de bestämmer om, säger Andreas Stenmark.

Men det gick lite trögt med filutdelningen på torget.

– Jag tror inte att så många förstår varför vi gör det. Och det är så kallt att man inte har tid att stanna och lyssna, säger Henrik Björkman, en av fyra filutdelare på torget.

– Men vi ska stå här tills 19 i kväll (läs torsdag, säger Andreas Stenmark.

Förutom allmän utdelning av filmjölk delade de också ut en brännbar cd-skiva och passade också på att uppmana att kryssa 24-åriga centerpartisten Marie Wickberg i EU-valet.

Mer läsning

Annons