Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick inte anmäla Gizmo som försvunnen – nu ger ägarna upp

/
  • För fyra månader sen försvann hunden Gizmo i centrala Östersund. Nu ger ägarna upp sökandet.Foto: Privat

Lotta Aldrins lilla toypudel försvann mitt i centrala Östersund. Efter fyra månaders letande ger nu ägarna upp.

– Någon måste ha stulit honom. Det går inte att beskriva hur ledsna vi är, säger hon.

Annons

Gizmo hoppade ut ur bilen på en parkering i centrala Östersund. När en bil närmade sig blev hunden rädd och sprang längre ifrån sin matte – sedan var han spårlöst försvunnen. Efter fyra månaders letande, annonser om borttappad hund och några upprörda samtal till polisen kan Lotta Aldrin dra slutsatsen att någon stal hennes husdjur.

– Någon borde ha sett honom och om han blivit påkörd hade det väl visat sig? Det var sportlovstider när han försvann så det kan lika gärna ha varit någon från Norge eller Stockholm som stoppade in honom i sin bil och drog, menar hon.

När Lotta Aldrin ringde polisstationen och ville göra en polisanmälan sade de att hon måste kunna bevisa att hunden blivit stulen. Gizmo hamnade i ett handskrivet protokoll som ”saknad”, men fick inte ingå i något register.

– Det är helt sjukt att de har anmälningsregister på cyklar, plånböcker och ringar, men inte på ett livs levande djur.

Elisabeth Belin på länskommunikationscentralen hos polisen i Östersund säger att hon inte förstår vart uppgifterna kommer ifrån. Enligt henne kan du ringa och anmäla din bortsprungna hund och att den då hamnar i ett register för borttappade husdjur. Där finns dokumentationer från 2007 och framåt.

– Om du misstänker att någon stulit din hund kan du göra en polisanmälan, precis som med allt annat, säger hon.

Gizmo var ett år när han kom till familjen Aldrin och kostade 9 000 kronor, då blev han både chipmärkt och försäkrad. Nu vill Lotta få ut pengar från Agria djurförsäkring, så att hon kan köpa en ny toypudel. Det är en ganska sällsynt ras som är mycket liten och silverfärgad.

– Mina barn vill ha en ny Gizmo, det går inte att förklara hur ledsna det blev när en del av familjen försvann, säger Lotta.

Mer läsning

Annons