Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fettisdagsbulle, fastlagsbulle eller semla – kärt barn har många namn

/
  • Josefin Rådman klickar på mandelmassan och Åsa Rimmi spritsar grädde.
  • Tisdagar är den populäraste dagen att äta semla på även då det inte är fettisdag, berättar Åsa Rimmi, Törners, som här lägger sista handen vid en plåt semlor.
  • Åsa Rimmi, Törners, tycker det passar bra med olika sorters semlor men hon tycker inte man får glömma bort att den helt vanliga semlan ändå är den mest omtyckta.
  • Jämtarna äter ofta och mycket semlor generellt och vill se semlor i hyllorna under många månader åtminstone jämfört med skåningar som Martin Hansson, bageriansvarig på Ica maxi, har erfarenheter av sedan tiden innan han flyttade till Östersund.I år testar han om semla i tårtformat går hem hos kunderna i Östersund.
  • Martin Hansson, Ica maxi, konstaterar att semmelätandet skiljer sig lite mellan Skåne och Jämtland.

Tidigt, tidigt i dag bakas tusentals med semlor.

Det är fettisdagen.

Annons

LT har varit och hälsat på hos två bagerier tillika konditorier i Östersund och pratat fettisdagsbulle, fastlagsbulle, semla eller vad du helst kallar det.

Martin Hansson är ansvarig för bageriet på Ica maxi i Östersund. Han kommer från Skåne och har tagit med sig semlatårtan därifrån.

– Vi hade den där nere och tänkte vi skulle testa här i år. Man kan skära den eller bryta bitar. Tårtan är lite festligare när man är flera, säger Martin Hansson.

Men förutom skillnaden i formen – tårta respektive bulle – är han ganska traditionell när det kommer till semlor.

– En semla ska vara en semla. Det ska smaka vetebulle med kardemumma.

Men framöver kanske det kan komma semmelvarianter i hyllorna.

– Självklart håller vi på att experimentera också men vi får se, säger Martin Hansson.

Han funderar på en variant där det finns blåbär med i receptet till kommande fettisdagar.

I en kyl på Törners, på Storgatan, ligger de små bullarna beredda. Jäsningen sätts igång tidigt på tisdagsmorgonen och Åsa Rimmi räknar med att slå fjolårets semmelantal på 4 100 semlor.

– Det kommer in beställningar hela tiden så vi vet inte ännu hur många det kommer bakas, säger hon när LT är på besök på måndagen.

Sedan 2002 har Törners förutom den traditionella semlan haft olika varianter med allt från lakrits, dajm och blåbär till choklad och mocka.

– I år har vi den klassiska semlan, chokladsemla, semlan med hjortron och wienersemla, säger Åsa Rimmi.

Hon tror det är möjligt att göra hur många olika varianter som helst.

– Visst är det den klassiska semlan som går bäst men människor gillar andra också. Vi har till exempel märkt att chokladsemlor går bättre i år än de gjorde i fjol och semlan med hjortron håller i sig, säger Åsa Rimmi.

Mer läsning

Annons