Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem svenskar testas för svininfluensan

De första proverna för testning av svininfluensa har kommit in till Smittskyddsinstitutet.
Det handlar om fem patienter som blivit sjuka efter att ha besökt USA och Mexico.

Annons

Nu uppmanar infektionskliniken i Östersund dem som har vistats i smittat område, eller har träffat personer som varit sjuka efter att ha besökt dessa områden, att kontakta dem om influensaliknande symtom uppkommer inom en vecka.

Symtom på influensa är feber, hosta, muskelvärk, huvudvärk, halsont, matleda, sjukdomskänsla, illamående och diarré.

”Det har nyligen inkommit rapporter om att människor insjuknat i en ny svininfluensa, H1N1, i Mexico, i delstaterna Kalifornien, Texas och Kansas i USA samt Kanada. I flera europeiska länder, där ibland Sverige, testas för närvarande hemkomna resenärer på grund av misstanke om infektion med svininfluensa”, skriver infektionskliniken i ett pressmeddelande.

De säger att det finns risk för spridning av influensan, men att det i dag inte finns några rekommendationer om reserestriktioner.

”Sjukdomsförloppet för den nya svininfluensan är inte heller känd i detalj, med det är helt klart att den inte orsakar lika allvarlig sjukdom som fågelinfluensavirus, H5N1.

Tre av de dödsfall som rapporterats från Mexico har visat sig ha samband med svininfluensan.”

De säger även att en variant av det nya svinviruset finns i det årliga influensavaccinet, men troligen ger detta vaccinet mycket litet eller inget skydd alls.

Däremot tror de att de två virusmedlen Tamiflu och Relenza kan ha effekt på det nya viruset men det finns inga rapporter om hur effektiva de är i praktiken.

 

 

Mer läsning

Annons