Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Felbehandlade nio patienter – kan förlora legitimation

En kvinnlig stafettläkare som varit verksam i länet kan förlora sin läkarlegitimation. Orsaken är att hon brustit i omdöme vid nio patientfall på en hälsocentral i Östersund.

Annons

Stafettläkaren tjänstgjorde under fyra veckor 2006 på hälsocentralen. Personalen reagerade på att hon skrev ut B 12 vitamininjektioner i stor omfattning.

Efter det att läkaren slutat kom det synpunkter från patienter som träffat läkaren.

De berättade bland annat att de fått information om att använda magnetterapimadrass för sina besvär.

Läkaren har dessutom ordinerat felaktig medicin som tillägg till antidepressiv medicinering efter enstaka läkarpatientkontakter utan dokumenterad uppföljning. Det saknas dessutom journalanteckningar.

Chefsläkaren på den aktuella hälsocentralen har gjort en internutredning och anmält händelserna till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Han skriver att de förlitade sig på att de företag som förmedlar stafettläkare förvissade sig om att läkarna har tillräckliga medicinska kunskaper.

Socialstyrelsen har hämtat yttrande från den kvinnliga stafettläkaren som även inkommit med yttrande, utdrag ur litteratur och dokument kring behandlingsmetoder.

Men Socialstyrelsen bedömer att läkaren i flera fall haft bristande omdöme och de inskickade handlingarna styrker inte heller hennes behandlingsmetoder.

Socialstyrelsen slår även fast att underlåtenhet att föra journalanteckningar är ett allvarligt avsteg från en legitimerad läkares yrkesansvar. De anser att läkaren har brustit i sin yrkesutövning och avser därför att öppna ett nytt ärende för granskning av läkarens yrkesutövning.

Mer läsning

Annons