Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Felbedömning av regnoväder trolig orsak till dödsolycka med flyg

/

Flygolyckan vid Optands flygfält i juni förra året, då två personer omkom, orsakades sannolikt av att föraren inte helt insåg riskerna med att flyga just den flygplanstypen i regnväder.
Det slår Haverikommissionen nu fast i den utredning de gjort.

Annons

Det var strax efter tio på kvällen den 19 juni som ett motorsegelflygplan, av typen Scheibe SF 25D, kraschade på Optands flygfält. Bara minuten innan hade piloten haft sista kontakten med flygledartornet på Frösö flygplats. Planet hade då flugit upp mot Nälden, över Rödölandet och vidare mot Hallen. Nu skulle det ner för landning vid Optands flygfält.

Men därefter gick något snett, och planet kraschade mot marken. Två personer omkom i olyckan, piloten och den medföljande passageraren.

Under kvällen hade det varit fint väder med svag vind, men mycket lokala störtskurar med regn förekom. Och detta tror Haverikommisionen har varit en bidragande orsak till dödsolyckan.

"Olyckan orsakades sannolikt av att föraren inte till fullo insåg riskerna med flygning i regn med den aktuella flygplanstypen. Bidragande kan ha varit brister i utbildning och operativ dokumentation.", skriver de i sin rapport.

 

Mer läsning

Annons