Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fåtal får rätt till a-kassa ifrågasatt

Skillnaderna runt om i landet är stora när det gäller hur många som får sin rätt till a-kassa ifrågasatt. Minst tvivel råder om arbetslösa i Östersund.

Annons
De mest ifrågasatta när det gäller a-kasseersättning är arbetslösa i Karlstad och Solna. Där ifrågasätts 44 av 1 000 personer.
I Östersund får sju personer av 1 000 rätten till ersättning ifrågasatt. Det är minst i Sverige. Av de sju östersundsborna utsätts 95 procent för sanktioner. Oftast i form av att ersättningen minskas med 25 procent under 45 dagar.
Det finns 66 arbetsmarknadsområden i Sverige
Enligt statistik från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkring, IAF, minskar överlag antalet arbetslösa som får sin rätt till a-kassa ifrågasatt, jämfört med första halvåret 2007.
Skillnaderna i antalet underrättelser mellan landets arbetsmarknadsområden har ingen entydig förklaring.
Varför det är så lite underrättelser i Östersund, och i ytterligare sju arbetsmarknadsområden, är en del som ska belysas närmare i en pågående IAF-studie.
– Skillnaderna kan bland annat bero på hur arbetsmarknaden ser ut. Är det exempelvis gott om lediga platser ökar antalet situationer där en underrättelse skulle kunna bli aktuell, enligt Eva Nordström på Inspektionen för arbetslöshetsförsäkring.
– Skillnaderna kan även bero på prioritering av och organisationen kring arbetet med underrättelser i de olika arbetsmarknadsområdena.

Mer läsning

Annons