Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färskt bröd bakas av gammal deg

/
  • En baguette kan ha varit frusen i 175 dagar innan den bakas i butiken. Foto: Ulrika Andersson
  • Olika brödsorter har olika lång hållbarhetstid, från 36 veckor och upp till 540 dagar.

Det dagsfärska brödet som bakas i Östersunds mataffärer bakas av deg som knappast kan kallas färsk. Degen kan ha hållits frusen i upp till ett och ett halvt år.

Annons
Flera av mataffärerna i Östersund köper så kallat bake off-bröd från bageriföretag. Brödet kommer fruset till butiken, och är då antingen förbakat eller köps som deg.
Butiken tinar sedan brödet när det ska användas, och bakar färdigt brödet på plats. På det här sättet kan butikerna sälja dagsfärskt bröd till sina kunder.
För butiken är det dock ingen brådska att tina och använda degen - den har en hållbarhet på upp till 540 dagar, alltså nästan ett och ett halvt år.
Det är upp till bageriföretagen som säljer degen att se till att brödets kvalitet är hög även efter att brödet har bakats, efter den långa hållbarhetstiden.
- Hur länge brödet håller beror på produktens beskaffenhet, olika fetter påverkar till exempel en produkts hållbarhet, säger Jenny Brink, marknadsansvarig på Nordic bake off.
En förbakad baguette i Nordic bake offs sortiment håller till exempel i 175 dagar, ett wienerbröd, innan krämen läggs på, i 10 månader och en lantfranska i 36 veckor.
Hos det andra företaget som anlitas av Östersundbutikerna, Dafgårds, är hållbarheten för flera produkter ett helt år. En brödsort håller ännu längre, i 540 dagar, innan den behöver bakas.
- Det är frysprodukter, och hållbarheten varierar mellan sex månader och ett år, säger Louise Petterson som är marknadsansvarig på Dafgårds.
Enligt Livsmedelsverket är det tillverkarnas ansvar att göra en rimlig bedömning av hållbarhetstiden på sina produkter.
- Det är ju en kvalitetsfråga. Men det som begränsar hållbarhetstiden är att smaken fortsätter att vara bra, säger Mats Lindblad som är mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Mer läsning

Annons