Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre omkom på länets vägar förra året

/
  • Den svåra trafikolyckan utanför Trångsviken  i mitten av november då tre unga förolyckades var den allvarligaste som inträffade på länets vägar  under 2008.Foto:Lars-Eje lyrefelt

Vägverkets Region Mitt bidrar tydligt till den positiva trenden när det gäller minskningen av döda i trafiken under 2008. I Jämtlands län omkom sex personer i trafiken under fjolåret, vilket är färre än de fyra föregående åren.

Annons

– Vi står för en väsentlig minskning. Det systematiska arbetet med trafiksäkerheten har varit effektivt, säger Caroline Ottosson, vägdirektör och chef för Vägverket Region Mitt.

Ett gott samarbete med polisen, trafikhuvudmännen och de största kommunerna i regionen är en viktig del i framgången enligt vägdirektör Ottosson.

I hela regionen omkom, enligt preliminära siffror, 54 personer under 2008, att jämföra med 69 personer året dessförinnan. Minskningen har skett i alla län som ingår i regionen; Gävleborg, Dalarna, Västernorrland och Jämtland.

I Jämtland har dödssiffran legat mellan nio och elva personer de senaste fyra åren, utom 2005 då hela 16 personer fick sätta livet till i trafikolyckor.

Singel- och mötesolyckor är fortfarande de mest förekommande olyckstyperna i regionen.

– Mitträcken på högtrafikerade vägar ger en tydligt positiv effekt. Fartkamerorna är en annan insats som vi tydligt kan se minskar antalet olyckor på de vägar där hastigheterna är för höga. I takt med att vi har råd så sätter vi upp dem på fler sträckor, säger Caroline Ottosson.

Motorcyklisterna är speciellt utsatta i trafiken. Det har varit tal om att mitträcken gör vägarna ännu farligare för dem. Kan man se att så är fallet?

– Nej, vi kan inte se något sådant samband. Men även för dem gäller att hålla rätt hastighet. Vi har ju sänkt hastigheten på en rad vägar i regionen just för att minska antalet olyckor, säger Caroline Ottosson.

Fotnot: Dödsolyckorna ska vara halverade om elva år. Det är Vägverkets målsättning för trafiken i landet. Se sidan 12!

Mer läsning

Annons