Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre nybörjare söker till Mittuniversitetet

Färre förstagångsstudenter söker till Mittuniversitetet. Enligt den senaste mätningen ligger länsborna långt under genomsnittet.Men generellt sett ökar antalet studenter igen – en ökning som beror på lågkonjunkturen.

Annons

Bara 36,7 procent av länets ungdomar upp till 25 år pluggar vidare på högskola och universitet efter sin gymnasieutbildning.

Övergångsfrekvensen, som det kallas, är den näst lägsta länssiffran i landet och långt under snittet på 43,3 procent.

– Jämtland brukar ligga lågt. Här brukar övergångsfrekvensen alltid hålla sig i botten eller näst sist, säger Margareta Lindhagen, utvecklingsledare på Mittuniversitetet.

Problemet är att intresset att hoppa på högre studier efter gymnasiet och de närmaste åren därefter, alltid har varit lågt i Jämtland och Härjedalen. Ytterligare ett bekymmer är att den nedåtgående kurvan inte verkar avta.

– Statistiken är rätt tråkig, framförallt när det gäller de yngre männen, säger Håkan Wiklund, prorektor på Mittuniversitetet i Östersund.

Men i en nyligen antagen handlingsplan ska universitetet bredda rekryteringen av studenter – där finns unga män och kvinnor med som en viktig grupp.

– Vi tänker jobba mer ut mot gymnasieskolorna och försöka få fler att våga gå över till universitetsstudier. Det handlar om attityder och traditioner.

Håkan Wiklund säger att utbildningsutbudet, bland annat för unga män, ska ses över.

– Vi ska se om vi kan erbjuda allt från fristående kurser till kortare yrkesutbildningar som ligger nära arbetslivet.

Men det är inte enbart nattsvart på studentrekryteringsfronten. Margareta Lindhagen fick siffror så sent som på tisdagen som visar att Mittuniversitetet i Östersund har registrerat 100 fler studenter den här våren jämfört med förra.

Det är bland annat fristående kurser som lockat fler samt en ny populär utbildning, ljud- och musikdesign.

– Vi ser ett ökat intresse och en påtaglig ökning på fristående kurser. Det är en vändning på gång, säger Margareta Lindhagen som tror att ökningen är arbetsmarknadsrelaterad.

– Det är allmän sanning att om arbetsmarknaden går dåligt är det fler som väljer universitetet.

Mer läsning

Annons