Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre läkare ger fler distriktssköterskemottagningar

/

Det har stormat ordentligt sedan beslutet kom att införa stafettläkarstopp i Östersundsområdet.

Några läkare har sagt upp sig i affekt och redan nu har det bestämts att Torvalla blir en distriktssköterskemottagning.

Annons

Primärvårdschefen Olle Christmansson erkänner att han inte alltid sover så gott om nätterna just nu.

För nu handlar det om att skapa en god arbetsmiljö på hälsocentralerna och se till att rekrytera fasta läkare så de slipper beroendet av stafettläkare.

Hur mycket pengar räknar ni med att tjäna på stafettläkarstoppet?

– Under det här året runt tio miljoner om det blir ett tvärstopp från 1 juni. Men vi har också halverat stafettläkarkostnaden i Östersund under årets första månader.

Det ska vara 37 distriktsläkare i Östersund, i dag finns det 22. Det fattas alltså 15 läkare som ersätts med stafettläkare. Går det att bedriva en säker vård om dessa plockas bort?

– Visst går det att bedriva en säker vård men med mindre utbud. Det kommer att drabba exempelvis en hel del kroniker som går på regelbundna återbesök. Nu får de inte komma om de är problemfria.

Ni har länge pratat om att göra någon eller några hälsocentraler till distriktssköterskemottagning. Nu gick det lite snabbare i Torvalla när läkarna sagt upp sig?

– Vi hade redan bokat in ett möte med personalen i Torvalla innan beslutet togs om stafettläkarna. Redan då hade vi sett att de hade en besvärlig läkarsituation och ville diskutera vad vi skulle göra, stänga eller göra en distriktssköterskemottagning med läkare någon gång i veckan. Frågan i Torvalla fick lite fart, kan man säga.

Men om inte det finns läkare måste väl någon fler hälsocentral i Östersund stängas, vilken blir det?

– Vi håller på att utreda vad vi ska kunna dra ner på, underlaget finns ute på hälsocentralerna. Men vi har inte kommit så långt att vi bestämt oss för att lägga ner en hälsocentral. Ta Frösö hälsocentral exempelvis, förra veckan var det två allmänläkare, två ST-läkare och två stafetter som arbetade där. Nu tar vi bort stafetterna och utökar distriktssköterskemottagningen. Det i sig innebär att det blir svårare med telefontillgängligheten för patienterna. Men vi ska behålla strukturen i Östersund så att patienter och personal slipper flytta.

Hur oroliga ska patienterna i Östersund vara?

– De ska vara beredda på ett rejält minskat servicebehov, de har alltid rätt att komma för att få en medicinsk bedömning men det blir svårare. Under somrarna brukar vi ha halv bemanning och då fokuseras på akut sjukvård, så kommer det att bli framöver.

Men tjänar landstinget några pengar om patienterna i stället åker till akutmottagningen?

– Det finns med i risk- och konsekvensanalysen, men det går inte att styra en befolkning, det kan man bara göra på papperet.

I morgon fredag, kan du som läsare ställa dina egna frågor om läkarsituationen och primärvården till Olle Christmansson och Ann-Marie Johansson (S) i vår chatt. Frågorna kan du skriva in redan nu men chatten startar klockan 15.00. Du hittar chatten här.

Mer läsning

Annons