Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre drunknade i juli – kan bero på vädret

Färre människor drunknade i juli i år jämfört med i fjol.Svenska livräddningssällskapet (SLS) hoppas att trenden är ihållande men uppmanar alla att testa sin simkunnighet.

Annons

Juli är vanligtvis en svart månad med många drunkningar. Förra året drunknade 28 personer, i år var det 18 personer enligt preliminära uppgifter från SLS.

Det något ostabila vädret kan ha spelat en roll för minskningen men SLS hoppas också att informationskampanjer har bidragit till ett ökat säkerhetsmedvetande.

– Det har varit ganska behagliga vattentemperaturer men bara 18 personer som har drunknat och flera av dem har inte med själva badandet att göra. Det kan vara ett tecken på att vårt budskap om att testa sin egen simförmåga har gått fram, säger Karin Brand, generalsekreterare på SLS.

Enligt henne berodde flera av drunkningarna i juli 2008 på att många överskattade sin egen förmåga att simma.

Efter en snabb titt på årets tillbud säger hon att de flesta olyckorna verkar ha andra orsaker, som hälsoproblem och hastig sjukdom.

Flera av årets juli-drunkningar handlar om människor som har fallit överbord från mindre båtar. Där bottnar den tragiska utgången förmodligen i att offren saknade flytväst.

– Att ha flytväst ombord på en båt är A och O, det är jätteviktigt, säger Karin Brand.

Fortfarande är det män i 40-årsåldern och uppåt som utmärker sig negativt i drunkningsstatistiken. De svarta siffrorna beror troligen på att män är mer benägna att ta risker.

– De verkar också tro att de är starkare och mer vitala än vad de egentligen är och tycker att de inte behöver ha flytväst eftersom de redan simmar så bra, säger Karin Brand.

Under hela fjolåret drunknade 107 personer. Hittills i år har minst 49 personer drunknat, enligt SLS statistik.

Mer läsning

Annons