Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre björnar i länet

/
  • Grafen visar antal björnobservationer/100 mantimmar över tid i Jämtlands län. Sedan 1999 har björnstammen ökat. Men de senaste två åren tycks beståndet minska, vilket är vad Svenska Jägareförbundet vill.

Det verkar bli färre björnar i länet.

Svenska Jägareförbundet gläds åt resultatet, men vill att jakten ska utökas.

Annons

De senaste två åren har länets björnstam minskat. Christer Zakrisson på Svenska Jägareförbundet tycker att det är ett positivt resultat men vill se en större minskning.

– Jägareförbundet förespråkar en björnpopulation på ungefär 600-700 i länet. Just nu ligger antalet på runt 1000 björnar, säger han.

Resultatet om minskningen kommer från en undersökning som Svenska Jägareförbundet gör varje år. Första veckan på älgjaktsäsongen räknar länets jägare hur många björnar de ser och rapporterar det till förbundet. För att använda samma metod varje år har förbundet bestämt att titta på antal björnobservationer per 100 mantimmar.

Det är inte en helt statistiskt säker metod utan resultatet kan på grund av slumpen variera mellan åren. Enligt Christer Zakrisson ger observationerna ändå en riktlinje om vart stammen är på väg. Men samtidigt vill han ha ytterligare något års data innan han uttalar sig om en säker minskning.

I stället säger han att björntätheten nått en maxnivå i vissa områden.

– I Strömsund och Härjedalen har vi sett problem med att björnen tar sig in i bebyggelse, säger han.

För björnen innebär en för hög population att maten och utrymmet tar slut.

Värre blir det för människan med för många björnar anser Christer Zakrisson.

– Många blir avigt inställda till björnar när de kommer in i byarna, säger han.

Enligt Christer Zakrisson finns det ingen anledning att driva en arts population till maxtäthet. Det är bland annat därför Svenska Jägareförbundet vill öka jakten.

Under senare år har även politikerna godkänt att fler björnar skjuts. Sedan 2007 har antalet ökat från 40 till 90 skjutna björnar per år i länet. Men det är inte nog enligt Christer Zakrisson.

– Ska man minska björnstammen ska man skjuta strax över 100, säger han.

Någon allt för kraftig ökning av jakten är däremot inte Christer Zakrisson ute efter.

– Det går inte att lägga på något jättehögt jakttryck som man kan göra med älg. Det finns för få reproduktiva honor och risken är då att man skjuter för många av dem, säger han.

Mer läsning

Annons