Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farog fick sin svåger utvisad: Vi visste ingenting förrän han var på väg med flyg till Irak

/

I lördags förmiddag kom polisen in hos Azad Myrad i Torvalla. Utan att få äta upp sin frukost eller ta med sig ens ett ombyte kläder fördes han direkt till Arlanda och flögs till Bagdad.

Annons
- Det är en stor chock. Vi visste ingenting förrän han redan var på väg till Irak. Det här är en oändligt snäll och djupt deprimerad man utan möjlighet att klara sig där, säger Azad Myrads svåger och närmste anhörige Farog Othman.
Azad Myrad kom från irakiska Kurdistan till Östersund för sju år sedan. Sedan dess har han läst svenska på komvux, fått många vänner och varit ett stort stöd för Farog Othmans barn under den tid då Othmans fru insjuknade i magcancer och sedan hon dog för fyra år sedan.
Othman har bott i Östersund sedan 1984 och det var hans frus stora dröm att få hit sin bror. Hon arbetade på hemtjänsten och lyckades efter många år skrapa ihop de 15 000 dollar som det kostade att få in Azad Myrad till Sverige. Azad Myrad led av djupa depressioner och har varit i kontakt med psykiatrivården under sin tid i Östersund.
- Nu finns han i min gamla lägenhet i Sulemaniya i norra Irak, men han mår mycket dåligt och säger att han blev behandlad som ett djur av polisen, att han blev knuffad och inte fick någon mat, säger Farog Othman.
Enligt Britt-Inger Andersson, beslutsfattare på migrationsverket i Sundsvall fick Azad sitt första avvisningsbeslut den fjärde februari 2003, men hade sedan ett ettårigt uppehållstillstånd från januari 2006 till januari 2007, enligt den tillfälliga lagen on verkställighetshinder som fanns i Sverige då. Det var en lag som gav alla flyktingar från länder dit det var omöjligt att avvisa människor en ny prövning. Sedan meddelades Azad Myrad den fjärde april i fjol att han inte fått prövningstillstånd i migrationsöverdomstolen, utan att beslutet om hans utvisning stod fast. Därefter har han ansökt om att få verkställigheten stoppad men fick den 24 april 2008 besked om att han ej beviljades inhibition.
Enligt Farog Othman så var processen fortfarande igång och läkarintyg blev nyligen inskickade för att påvisa hur dåligt Azad Myrad mådde.
- Många tror som förr att man kan få en ny prövning, men man ser bara till verkställighetshinder nu. Den nya utlänningslagen ger inte möjlighet till nya prövningar, säger Britt-Inger Andersson.
Farog Othman vänder sig emot att varken han eller någon annan anhörig fick veta att Azad Myrad skulle avhysas i lördags. Han tycker att Sverige har blivit ett hårdare land på de 24 år som han bott här.
- Man ska inte behandla en människa på det viset. Han fick inte ens äta upp sin frukost eller ta med sig sina tillhörigheter. Hur ska jag kunna förklara detta för min tioårige son som älskar sin morbror? Det som känns värst är att all min frus arbete var förgäves. "Jag önskar att min bror får stanna i Sverige" var min frus sista ord innan hon dog, säger Farog Othman.

Mer läsning

Annons