Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farhågor inför Försäkringskassans framtid

2008 blev ett tungt år för Försäkringskassan med omorganisation och långa handläggningstider. Statskontoret har utrett Försäkringskassan och har farhågor inför framtiden, men områdeschefen i Östersund Charlotte Ax är hoppfull.

Annons

Statskontoret har granskat Försäkringskassans verksamhet. Det är regeringen som gett Statskontoret uppdraget och resultatet är i vissa delar nedslående. Försäkringskassans ekonomi är ansträngd efter förra årets organisationsförändring vilket enligt rapporten kan leda till ytterligare försämringar i ärendehandläggningen.
– Det pågår budgetarbete nu även lokalt och dessutom har vi ju fått en ny generaldirektör. Men vårt fokus är att klara verksamheten och utbetalningarna till kunderna, säger Charlotte Ax, områdeschef på Försäkringskassan i Östersund.
Statskontoret konstaterar också att Försäkringskassan på grund av omorganisationen under 2008 inte klarade av att nå de mål som finns för hur lång tid handläggning av olika ärenden får ta.
– Omorganisationen är i stort sett genomförd nu handlar det mer om att trimma in allt. Under 2009 kommer det framför allt att handla om att finjustera organisationen, säger Charlotte Ax.
I Östersund handläggs vårdbidrag, assistansersättning, handikappersättning, målet är att 75 procent av ärendena ska vara handlagda inom 120 dagar.
– Där ligger vi just nu på 77 procent och vi har inget ärende som är äldre än 120 dagar. Vad gäller sjukbidrag är målet att dessa ska vara handlagda inom 30 dagar och där ligger vi på fem veckor, säger Charlotte Ax.

Mer läsning

Annons