Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fårens färg, storlek och muskler bedöms

/
  • Riksdomaren Margaret Källberg besökte Vålbacken i helgen för att bedöma baggar. Här granskar hon Johan och Sören Imnanders bagge.
  • ”Det är bra att få fåren bedömda av en professionell domare och sedan jämföra resultatet med hur jag själv bedömer fåren”, säger Gunnar Lindberg som är med i Jämtlands fåravelsförening som arrangerar dagen.
  • Domaren undersöker även pälsens kvalitet. Johan och Sören Imanders bagge har medellocklig päls. ”Det är bra för det är mest efterfrågat ute på marknaden”, säger Gunnar Lindberg, som arrangerar dagen.
  • Johan Imnander fick sina baggar bedömda av en riksdomare. Hon granskade vikt, färg på pälsen, lockarnas form och hur stora musklerna är.Foto: Ulrika Andersson

Vikt, färg på pälsen, lockarnas form och hur stora musklerna är. Det var många delar av fåren som bedömdes när riksdomaren Margaret Källberg besökte Vålbacken i helgen.

Annons

Bedömningen ska leda till att fårägarna kan plocka ut det bästa avelsmaterialet för kommande generationer av lamm.

– Det är bra att få dem bedömda av en professionell domare och sedan jämföra resultatet med hur jag själv bedömer fåren, säger Gunnar Lindberg som är med i Jämtlands fåravelsförening som arrangerar dagen.

Med hjälp av bedömningen kan han sedan se vilka baggar som är bäst att behålla till avel och hur mycket han kan sälja en bagge för.

– Det är alltid bra att kunna visa försäljning att den är riksbedömd. Det är en säkerhet för köparen, säger han.

I går, söndag, bedömdes 25 får på Vålbacken. Johan och Sören Imnander fick en bagge granskad. Han väger 42,5 kilo och har enligt domaren grå päls men med salt och peppar i.

– Det innebär att han har lite vitt i pälsen. Helst ska de inte vara så vita utan mest grå, förklarar Gunnar Lindberg.

Vid bedömningen scannas lammen också med ultraljud för att få fram fett- och muskeldjup. Domaren undersöker även pälsens kvalitet. Johan och Sören Imanders bagge har medellocklig päls.

– Det är bra för det är mest efterfrågat ute på marknaden, säger Gunnar Lindberg.

Den som vill kan även få en tacka bedömd men länets fårägare hade bara tagit med sig baggar till Vålbacken i helgen.

– De får störst genomslagskraft i aveln och är alltså viktigast att bedöma, säger Gunnar Lindberg.

Han upplever att det finns ett stort intresse för lammkött och anser därför att det är viktigt att riksbedöma fåren.

– Jag har fött upp lamm i 25 år och jag märker att efterfrågan har ökat väldigt. Vi har större efterfrågan än vi har djur, säger Gunnar Lindberg.

Mer läsning

Annons