Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färdigbehandlade patienter orsakar köer på sjukhuset

I går fanns det 34 färdigbehandlade patienter kvar på Östersunds sjukhus. Patienter som tar upp sängplatser när människor står i kö för att få en operation.

Annons

Det handlar nästan uteslutande om äldre människor som inte klarar sig själva.

De ligger nu på sjukhuset och tar upp en plats i väntan på att hemkommunen ska ge dem stöd för att klara sig hemma eller kanske byta bostad.

Den uppgiften klarar inte kommunerna i dag.

– När det var som mest hade vi 50 färdigbehandlade patienter på sjukhuset, säger biträdande landstingsdirektör Nina Fållbäck-Svensson. Det känns hemskt att säga det, men patienterna på kirurgen och ortopeden blockerar för dem vi skulle kunna operera.

– Kommunerna säger att de förstår problemet och att de vill hjälpa till. De har börjat prata med varandra och försöker hjälpa varandra att placera patienterna. Det uppskattar vi verkligen.

– Från att ha varit 50 patienter den 11 februari är vi nu nere på 34, jag hoppas att det är ett trendbrott som håller i sig.

Frågan lyftes i går på landstingsdirektören Karin Strandberg-Nöjds blogg.

Där slår hon fast att människor inte ska ligga på sjukhus när de är färdigbehandlade.

Problemen har funnits sedan oktober månad förra året och det har blivit riktigt bekymmersamt nu.

Nina Fållbäck-Svensson stämmer nu av med kommunerna varje vecka för att komma tillrätta med problemen.

Karin Strandberg-Nöjd pekar på att landstinget i höstas fick 14 miljoner från staten för att de klarat av arbetet med tillgängligheten så bra.

”Ett enormt arbete från personalens sida låg bakom”, skriver hon.

Sedan dess har tillgängligheten gått kräftgång och antalet personer som köar till behandlingar och besök har ökat igen.

”Det finns ett stort problem inbyggt i det här, ett problem som är omöjligt för landstingets personal att komma åt oavsett hur hårt man jobbar med tillgängligheten”.

Karin Strandberg-Nöjd pekar på alla färdigbehandlade patienter och skriver; ”De borde inte vara där – vem vill ligga på sjukhus om man inte behöver?”

”Situationen blir ett hinder i landstingets verksamhet, den tvingar vårdsökande människor att vänta längre än nödvändigt på behandling, belastar landstingets ekonomi hårt och minskar möjligheterna för landstinget att ta del av pengarna från årets kömiljard”.

Mer läsning

Annons