Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färdig mat har mest kemiska tillsatser

/
  • Tommy Svensson radar upp produkter inför föreläsningen i går där det handlade om tillsatser och fetter i maten. Foto: Lennart Öhd

Tillsatser i maten och nyttan av att äta riktigt fett är två aktuella ämnen som drog besökare till Folkets Hus i går.

Annons

Maten som ges till barn och ungdomar i skolköken är ifrågasatt i sammanhanget.

– En viktig bit i det här är att barnen ofta får lättmjölk och lättmargariner i skolan. Det är en total katastrof. Om de inte får i sig fett får de ingen mättnadskänsla, ingen energi och inga kalorier.

Det säger debattören Tommy Svensson som talade om tillsatser som förstör maten. Läkaren Annika Dahlqvist lyfte fram behovet av att äta riktigt fett. Bjöd in gjorde Studiefrämjandet.

När matfett fattas i kroppen hos skolelever händer följande, enligt Tommy Svensson:

– Eleverna går till butiken och köper en chipspåse, Cola eller en godispåse. Det är barnens intag när inte skolmaten innehåller de ämnen de bör få i sig.

Resultatet blir viktökning på grund av snabba kolhydrater.

Vad kan konsumenterna göra i frågan om tillsatser i maten?

– Om vi köper bra mat och inte handlar skräpmat så gallras de företag bort som producerar den.

– Konsumenter i samverkan, flera matuppror och Bert Karlsson som gör ett jättejobb visar att det händer saker i den här frågan.

Enligt Tommy Svensson är det halvfabrikat och färdig mat som innehåller mest kemiska tillsatser. Han har kommit fram till att omkring 90 tillsatser är tveksamma ur hälsosynpunkt.

– Allra värst tycker jag sukralos är som kan finnas i en del sockerfria produkter. Ett annat är natriumglutamat som vissa reagerar väldigt negativt på genom huvudvärk.

Kritiken mot sukralos handlar delvis om att det är ett naturfrämmande klororganiskt ämne, som miljöorganisationer och myndigheter strävar efter att avveckla.

– Största problemet är inte tillsatserna. Men när vi äter mat med mycket kemiska tillsatser får vi inte i oss de vitaminer kroppen behöver. Det försöker vi kompensera genom tabletter som är syntetiska. Och där får vi i oss stora mängder kemikalier, säger Tommy Svensson.

Mer läsning

Annons