Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får klartecken att utbilda maskinförare i Torråsen

/
  • Företaget Vericate sysslar bland annat med utbildning inom fordonsteknik och med verifiering av olika typer av konstruktioner. Foto: Henrik Flygare

Företaget Vericate i Östersund har fått tillstånd att använda delar av vägnätet i det före detta militära området Torråsen Furulund för utbildning av bland annat maskinförare.

Annons

I dag äger Östersunds kommun marken och vägarna som tidigare var militärt övningsområde i området kring Torråsen och Furulund. I området finns ett antal skidspår och vägar som i dag används främst för rekreation och friluftsliv.

Men nu har kommunstyrelsen i Östersund beslutat att upplåta vissa vägar till företaget Vericate som är i behov av övningsområden. Vericate är ett företag som arbetar med bland annat utbildning och verifiering inom fordonssektorn. Företaget vill bland annat kunna erbjuda möjligheter till fortbildning för maskinförare av olika slag. För att kunna utföra sådan utbildning behövs tillgång till exempelvis grusvägar för hyvling, plogning och annat vägunderhåll.

Kommunstyrelsen har alltså sagt ja till Vericates förfrågan och företaget får därmed använda utvalda delar av vägnätet i området för utbildning och viss annan verksamhet. Företagets ska betala 25 000 kronor per år för att få nyttja vägarna.

Men beslutet har inte varit helt okontroversiellt. Bland annat har kultur- och fritidsnämnden uttryckt farhågor om att Vericates lokalisering kan riskera att påverka fritids- och rekreationsintressena i området negativt.

Mer läsning

Annons