Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelset ställer nya krav på polisen i länet

/
  • Fängelset i Verksmon, Torvalla, kommer att förändra en del av polisens inriktning vid nyrekrytering av personal.
Illustration: Kriminalvården

Det är många oklarheter kring vad anstalten i Verksmon betyder för brottsligheten i länet. Men polismyndigheten kommer att behöva en större budget och ökad kompetens för att vara beredda den dagen anstalten finns på plats.

Annons

Det visar den risk- och konsekvensanalys som gjorts om det framtida fängelset i Östersund. Analysen är gemensam för norrlandslänens polismyndigheter i och med att anstalten i Härnösand byggts ut och att det även byggs en anstalt i Haparanda.

– Det är omöjligt att svara på vilka konsekvenser anstalten i Östersund får för polismyndigheten och samhället, säger Håkan Modin, operativ chef inom länets polismyndighet.

Analysen har gjorts genom att man tittat på hur det ser ut på orter där det redan finns en liknande anstalt som den som ska byggas i Torvalla.

– Men det går ju inte att säga hur kriminaliteten på de platserna förändrats över tid och hur det skulle sett ut om inte fängelset funnits. Det går inte att säga om kriminaliteten ökat eller minskat, säger Håkan Modin.

– Men man kan befara att en anstalt med cirka 200 intagna medför vissa störningar och i så fall måste vi vara förberedda.

Utifrån analysen ser han framförallt att myndigheten kommer att behöva utökade resurser för att få fler poliser. Bland annat i samband med att det blir fler transporter till och från anstalten som kanske kräver poliseskort.

– Vi måste också titta närmare på rekrytering, vi behöver kompetens som vi inte har idag. Vi kan också komma att behöva fler personer på analyssidan, säger han.

Att hålla ännu bättre koll på den organiserade brottsligheten och etableringar av kriminella gäng i länet, är ett exempel på vad länspolisen måste lägga ned mer energi och resurser på i och med anstalten.

Håkan Modin menar att det är naivt att tro att det inte kommer att märkas av att det finns en anstalt i Östersund den dagen när verksamheten är igång.

– Man ska inte måla fan på väggen men vi måste vara med och vara offensiva. Anstalterna i Sverige idag är så säkra och rymningar sker inte särskilt ofta, men vi måste vara beredda på om det händer.

– Och händer något tror jag snarare att det sker inom anstalten, säger Håkan Modin.

Han tror inte att samhället utanför anstalten kommer att märka något av att den finns.

– Men det kommer att krävas att vi utvecklar samarbetet med kriminalvården, domstolen och åklagarna, säger Håkan Modin.

Det positiva som anstalten medför är dock helt klarlagt.

– Det ger arbetstillfällen både under byggtiden och när anstalten är igång, säger Håkan Modin.

Mer läsning

Annons