Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelsedömd åtalas för övergrepp i rättssak

En 24-årig man från länet som i somras dömdes till ett flerårigt fängelsestraff som huvudman i en omfattande knarkhärva har nu åtalats på nytt. Nu åtalas han för två fall av grovt övergrepp i rättssak.

Annons

De brott mannen nu åtalas för ska ha skett gentemot två andra män som också var inblandade i den stora knarkhärvan.
Enligt åtalet misstänks 24-åringen för att från juni förra sommaren fram till sista mars i år ha hotat en man med våld om denne inte betalade honom 100 000 kronor. Anledningen är, enligt åtalet, sådant som mannen ska ha sagt i förhandlingar i tingsrätten och hovrätten, under målet då de stora knarkaffärerna togs upp.
24-åringen ska bland annat ha skickat ett brev till mannen med en dödskalle på samt sagt att han ska slå knäna av honom.
Åklagaren anser att gärningen är grov då hoten pågått under så lång tid.
I förhör ville mannen till en början inte säga något på grund av rädsla för mer hot och trakasserier. Enligt förhörsledaren är mannen vid förhörstillfället märkbart rädd. Enligt förundersökningen ska flera olika personer ringt till mannen och sagt att han ska betala 100 000 kronor till 24-åringen. Mannen började betala pengar till 24-åringen, i omgångar genom att låna av familj och vänner.
24-åringen åtalas också för att under samma tidsperiod ha hotat en annan man. Anledningen till det är, enligt åklagare, också på grund av vad den andre mannen sagt i tingsrätt och hovrätt under knarkrättegången.
24-åringen och mannen brevväxlade och kunde också, med hjälp av andra som kopplade ihop dem via telefon, prata med varandra.  24-åringen satt då på anstalt och den andre mannen befann sig på behandlingshem.
24-åringen meddelade att han skulle skriva in mannen på en skola så att han skulle få pengar från CSN, som han sedan skulle skicka vidare till 24-åringen.
Åklagaren ser det som att 24-åringen uppmanat den andra mannen att begå brott. Beställa mobiltelefoner och starta företag i 24-åringens namn, var andra saker han ville få mannen att göra.
Enligt förundersökningen ska 24-åringen ha sagt att han kulle se till att han blev "fixad på kåken", om han inte betalade honom pengar.
24-åringen avtjänar för närvarande flerårigt fängelsestraff för flera brott. Förra våren fälldes mannen i hovrätten för dråpförsök mot en man Stockholm, senare fälldes han som huvudman i en omfattande narkotikahärva i Östersund där sammanlagt 18 personer var inblandade. Nyligen dömdes han till ytterligare två års fängelse för smuggling av dopningspreparat.

Mer läsning

Annons