Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelsedom för sex med 14-åring

En 37-årig man har dömts till fängelse i sex månader för sexuellt utnyttjande av underårig. En journal– anteckning angående flickans besök hos barnmorskan då p-piller skrevs ut är den främsta bevisningen.

Annons

Flickan och mannen, båda från länet, hade en relation för tio år sedan, frivillig från båda parters sida, konstaterar tingsrätten.

Men de två är oense om när relationen inleddes.

Mannen menar att de hade en relation men hade kommit överens om att inte ha sex förrän flickan fyllt 15 år. Tingsrätten har dock gått på flickans linje och gör bedömningen att de haft sexuellt umgänge från och med några månader innan flickan fyllde 14 år. Det är också styrkt i och med en journalanteckning skrivet av en barnmorska då flickan ville ha p-piller.

Rätten skriver i domen att flickan gett ett trovärdigt intryck och att hon uppgett att hon var med på att inleda en sexuell relation ”även om hon i efterhand känt sig utnyttjad”.

Mannen stod åtalad för grovt sexuellt utnyttjande men tingsrätten anser att mannen inte har visat en sådan hänsynslöshet att brottet kan rubriceras som grovt ”då det inte kommit fram något som visat att mannen medvetet tvingat eller förmått flickan att göra något mot hennes vilja”. Men det förhindrar dock inte att flickan i efterhand kan ha upplevt det, konstaterar tingsrätten.

Då det handlat om en större mängd samlag, under ganska lång tid anser rätten att det måste ha varit uppenbart för mannen att flickan befann sig i en beroendeställning till honom. Straffvärdet bedöms till fängelse i ett år men då det gått ganska lång tid sedan gärningen ägde rum så sänks straffet till sex månaders fängelse.

Mannen ska också betala 50000 kronor i ersättning för kränkning.

Mer läsning

Annons