Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelsechefen har inte fått något besked

/
  • Fängelsechefen Bengt-Olov Karlsson har ännu inte fått något formellt besked om bygget.

Regeringen har inga sympatier för Östersund. Kriminalvården har alldeles för många byggprojekt på gång för att pengarna ska räcka till ett fängelse i Verksmon. I Östersund sitter Bengt-Olov Karlsson, kriminalvårdschef, som trots allt ännu inte fått något formellt besked.

Annons

När LT träffade honom för snart två veckor sedan, på platsen som pekats ut som fängelsemark, fick han frågan om han tror det kommer byggas ett fängelse här. , svarade han då.

Nu har hans tro försvagats en hel del.

– Jag har inte fått något beslut om Verksmon men däremot så vet jag, och det är inte obekant för någon som är intresserad av det här, att pengarna som Kriminalvården har tilldelats för närvarande inte räcker till att bygga Verksmon.

– Projektet är i dagsläget oerhört osäkert, säger Bengt-Olov Karlsson.

För två veckor sedan trodde han att om Kriminalvårdens högsta nivå beslutade att prioritera Östersund så kommer bygget att bli av. Men nu har han en annan inställning.

– Det man måste ha klart för sig är att det pågår minst fem stora byggprojekt inom Kriminalvården som är påbörjade, bland annat Saltvik och Härnösand.

Han räknar också upp byggprojekt som i princip nyss startat och menar att en prioritering inte är möjligt när ett nybygge, Saltvik, till och med invigs om en månad.

– Dessa fem pågår ju och i första hand måste man ha pengar till dem. De måste ju slutföras. Jag sitter inte på beräkningarna men kan dra slutsatsen att om pengarna kanske inte ens räcker till det eller svårligen räcker till, så räcker de ju inte till Verksmon.

Men det är inte heller så enkelt som att säga att Verksmon inte kommer att byggas.

– Det är upparbetat kostnader kring Verksmon och det kanske är så att det kommer att uppstå kostnader för att avveckla projektet också. Det vet inte jag men det måste åtminstone fattas ett formellt beslut.

Bengt-Olov Karlsson tror att han kommer att ha ett beslut om Verksmon i sin hand inom någon eller maximalt ett par veckor.

– Generaldirektören måste fatta ett antal beslut som ett resultat av att han har ont om pengar.

– Det är alltid bättre med ett besked än att inte veta, säger han.

Mer läsning

Annons