Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelsebygget i Verksmon starkt hotat

Regeringen kan inte behandla Kriminalvårdens begäran om att godkänna hyresavtalet för den planerade anstalten i Haparanda. Orsaken är att ansökan är felaktigt utformad.

Annons

– Nylén får lämna in en korrekt ansökan så får vi ta ställning till den då, säger Beatrice Ask till HB och avslöjar att regeringen beslutade i går att Kriminalvården får ett extra påslag på 700 miljoner kronor.

Som LT tidigare skrivit har uppgifter framkommit om att Kriminalvårdens ansökan om fängelser i Östersund och Haparanda är felaktiga.

Justitieministern Beatrice Ask uppgav i går att regeringen inte kan behandla Kriminalvårdens begäran om ett godkännande av hyresavtal för de planerade anstalterna i Haparanda och Östersund.

Alltså det godkännande som krävs för hyresavtal som överstiger sex år.

Anledningen är att Kriminalvården har utformat ansökan på ett formellt felaktigt sätt.

I begäran har Kriminalvården nämligen samtidigt begärt särskilda tillskott för byggena. Och regeringen kan inte öronmärka pengar utan bara ge en klumpsumma till myndigheten.

– Man prövar ju utifrån hur frågan är formulerad, säger Beatrice Ask och tillägger att Kriminalvården har ju alla möjligheter att fatta beslut inom de ramar de har, och bestämma vilka investeringar de ska göra när budgeten kommer.

Ask avslöjar också att den budget som regeringen lägger fram på måndag innehåller ett extra tillskott till Kriminalvården på 700 miljoner kronor extra för nästa år, vilket betyder en total budget på 7,3 miljarder.

– På sex år har Kriminalvårdens anslag ökat med 50 procent, och det är rekord vad gäller myndigheter. Så det är ingen bantningskur, säger Ask som tycker att generaldirektören Lars Nylén får ta ansvar för organisationen och planera hur många platser som ska finnas, och var det ska finnas fler anstalter.

Med andra ord tycker Ask att det är upp till Nylén om det blir någon anstalt i Östersund och Haparanda.

Om Nylén kommer in med en formellt riktig ansökan godkänner ni den då?

– Om han kommer in med en korrekt ansökan så får vi ta ställning till den då, men grundinställningen är att om myndigheten gör en ansökan så har de tänkt till och tar ansvar för sin budget, säger hon och tillägger att de inte brukar dra sådan här ärenden i långbänk.

Mer läsning

Annons