Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för våldsam polisman

Fyra månaders fängelse blev domen för den polisman som misshandlat sin fru. Den fällande domen innebär också att mannen inte längre har sitt arbete som polis kvar.

Annons

Mannen döms för grov kvinnofridskränkning.

Tingsrätten finner kvinnans berättelse trovärdig. Det och bevisningen som förts fram i rätten, vittnesberättelser och dokumentation av skador som kvinnan fått till följd av misshandeln, bevisar mannens skuld.

Tingsrätten anser att mannen lämnat lite olika redogörelser och har svårt att redogöra för kronologin. Det talar för att hans berättelse inte framstår som helt sanningsenlig, står det i domen. Bevisningen av sex tillfällen, med slag, knuffar, och hårda tag runt kvinnans handleder, som åklagaren drivit i rätten, styrker brottet grov kvinnofridskränkning.

Mannen nekar i de gärningar han åtalats för. Men vitsordar att han vid några tillfällen tagit tag om kvinnans handleder och en gång greppat kvinnans axel med sina tummar mot hennes hals. Men mannen menar att det var nödvärn för att han inte ville riskera att bli klöst av kvinnan.

I domen konstateras att även om de olika gärningarna inte lett till några allvarliga skador så har de tillsammans ett stort straffvärde.

Tingsrätten bedömer att straffvärdet är åtta månaders fängelse. Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd har i ett yttrande sagt att mannen ska avskedas om han döms för grov kvinnofridskränkning. Också det ligger som grund till det slutgiltiga straffet. Därför beslutade tingsrätten att jämka straffet till hälften, det vill säga fyra månaders fängelse.

En av nämndemännen i rätten hade en annan åsikt än de övriga. Nämndemannen ansåg gärningarna vara så allvarliga att de motsvarade ett straffvärde på tio månader, och att det verkliga straffet, med hänsyn till avskedandet, borde bestämmas till fängelse i fem månader.

Tingsrätten beslutade att mannen ska bli kvar i häkte tills att domen vinner laga kraft på grund av att det finns risk för att han fortsätter begå brott. Samme nämndeman hade även en annan åsikt om det och tyckte mannen borde få gå fri fram till att domen vinner laga kraft. Inget yrkade om skadeståndsanspråk togs upp vid den rättsliga förhandlingen.

Mer läsning

Annons