Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjer söker hjälp från Frälsningsarmén

/
  • ”Varje vecka är det någon familj som söker hjälp hos oss”, berättar Anette Eriksson Budhs som arbetar ideellt hos Frälsningsarmén.   Foto: Ulrika Andersson
  • Märta Christoffersson besöker ofta Café Frälsis för att prata bort en stund samtidigt som hon vet att fikapengarna går till dem som verkligen behöver.
  • Premiärartisten vid säsongsstarten av caféet var Alf Eliasson från Offerdal som sjöng sånger på jämtska.Foto: Ulrika Andersson

Varje vecka är det någon som söker ekonomisk hjälp hos Frälsningsarmén i Östersund. Då handlar det inte om missbrukare, utan om vanliga familjer som har svårt med sin försörjning.

Annons

Totalt delar Frälsningsarmén ut bistånd på 100 000 kronor om året, fördelat på runt 200 personer.

– Det kan vara familjer kommit i kläm mellan försäkringskassa och a-kassa, som skäms för att be om hjälp på socialkontoret, säger Anette Eriksson-Budh som arbetar ideellt inom Frälsningsarmén.

– Barnfamiljer som inte har råd med sportgrejor och kläder kan få det hos oss. Nu börjar missbrukarna komma för att få en varm jacka inför vintern.

Bland de hjälpsökande finns även ensamma föräldrar, sjuka som inte har råd med medicin eller föräldrar till handikappade barn som inte har råd med egenavgiften för hjälpmedel.

Hon beskriver hur antalet hjälpsökande hela tiden ökat under de sju år som hon jobbat ideellt.

I lördags drog säsongens upplaga av musikcaféet på Frälsningsarmen igång, och lördagarna har blivit lite av en social mötesplats.

Här träffas människor över en kopp fika och bjuds samtidigt på underhållning. I lördags var det Alf Eliasson från Åflo i Offerdal som sjöng sånger på jämtska.

Caféet är ett av många arrangemang som drar in pengar som fördelas till hjälpbehövande.

Samtidigt kan de passa på att handla secondhand och Frälsningsarmén behöver få in mer kläder och prylar.

– Musikcaféet startade för 1,5 år sedan, det var den nya pastorn som tog initiativet, berättar Anette Eriksson-Budh. Kontakt togs med artister, som ställer upp helt ideellt, för den goda sakens skull.

Hon nämnder bland annat Nick Borgen och Traveling Swedes som brukar återkomma när de har möjlighet.

Det droppar in folk allt eftersom under lördagen. Många tar en fika och umgås medan andra, tittar runt på kläder och prylar för att kunna göra fynd.

Nu börjar även förberedelserna inför julen då mycket pengar ska fördelas till människor som har det svårt. Det kan handla om pengar till julklappar eller julmat.

– Här samarbetar vi med socialtjänsten och hemtjänsten, säger Anette Eriksson-Budh.

Soppluncherna, där behållningen går till missbrukarna, känner de flesta till. Missbrukarna bjuds på sopplunch måndagar och onsdagar. Till jul blir det ett dignande julbord med julmat som matproducenter i länet skänker. Då bjuds alla matgäster också på lyxig choklad från Åre.

– Vi har startat ett handarbetscafé med handledare på måndagar, det är bara att droppa in. Det fina med att jobba ideellt här är att vi vet vart pengarna går. Men innan pengarna betalas ut möts den hjälpsökande och pastorn i ett samtal kring ekonomin.

Märta Christoffersson från Östersund går ofta till Café Frälsis.

– Här träffar jag många trevliga människor, säger hon, jag har ju pension så jag har lite att göra. Samtidigt gör man en god gärning så man betalar fikat och köper lite prylar. Pastorn har dessutom tagit sig tid och bett för mig tre gånger.

Så det är inte bara ekonomiskt hjälp som Frälsningsarmén erbjuder utan även andlig sådan.

Mer läsning

Annons