Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjen Albadri storhandlar inför Ramadan

/
  • Familjen Albadri storhandlar inför Ramadan. I familjens kundvagn ligger det flera lökar, tomater, nötfärs, kyckling, lammkött och salladskål. ”Vi storhandlar cirka tre gånger under Ramadan”, säger Ghamina Albadri.
  • Hadeer och Fatma Albadri köper halalslaktat nötkött som de ska äta någon av de kommande kvällarna efter solens nedgång.Foto: Lars-Eje Lyrefelt

Från gryning till skymning ska familjen Albadri varken äta eller dricka under en månad. I dag är den första dagen på Ramadan, som är den heliga fastemånaden för muslimer. På kvällarna äter de däremot stora middagar.

Annons

Familjen Albadri kommer från Irak och har bott i Sverige i tre år. För att förbereda sig inför Ramadan handlar familjen en stor kundvagn full med mat.

– Vi köper mycket grönsaker och kött, säger Ghanima Albadri, en av döttrarna i familjen.

Hon fick gradvis lära sig fasta från att hon var nio år.

– Men då fastade jag inte hela dagarna. Jag har fastat på riktigt från det att jag var tolv år, säger Ghanima Albadri.

I familjens kundvagn ligger det flera lökar, tomater, nötfärs, kyckling, lammkött och salladskål. Efter en hel dag utan mat och dryck ser de fram emot goda middagar.

– Då blir vi så här glada, säger Fatma Albadri, mamma i familjen, och ler stort.

Första dagen under fastemånaden är den längsta. Då fastar de mellan klockan 05.35 på morgonen till klockan 20.47.

– Jag brukar bli törstig men det är värre i Irak för där är det varmt och soligt hela dagarna. Det är skönt att det är höst och kallt här, säger Ghamina Albadri.

Men samtidigt kan det vara jobbigare att fasta i Sverige, eftersom det är ljust flera timmar och då pågår fastan längre tid varje dygn. Familjen Albadri tycker att det finns fler stora skillnader mellan att fira Ramadan i Sverige och i Irak.

– I Irak öppnar alla restauranger på kvällarna så alla kan gå ut på gatorna då. Här i Sverige är inget öppet, säger Fatma Albadri.

Under fastemånaden ber familjen fem gånger per dag och avstår från mat, dryck och sex så länge solen är uppe. Ramadan pågår i 30 dagar och avslutas med högtiden eid al-fitr. Då anordnas det en stor fest i tre dagar.

– När maten dukats upp och Ramadan tar slut firar vi, säger Fatma Albadri.

Mer läsning

Annons