Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjefokus i sjukhusets nya avdelning för nyfödda

/
  • Cecilia Hagvall, till höger, födde barn i torsdags och sitter och diskuterar namn på den nyfödde sonen tillsammans med sin syster Linda Möller Gustavsson. ”Mina andra två barn var på besök här tidigare, de blev väldigt imponerade av de fina lamporna som fanns här. Själv tycker jag att de nya lokalerna är ett riktigt lyft jämfört med hur det såg ut tidigare”, säger Cecilia.
  • Verksamhetschef Urban Tirén, till vänster, och landstingsråd Robert Uitto, är båda mycket nöjda med de nya lokalerna på barnkliniken. ”Vi har större utrymme och utnyttjar ytorna bättre. Det gör att vi kan erbjuda en ännu bättre vård än tidigare”, säger Tirén.

Efter några år av planering och byggande kunde avdelningen för nyfödda på Östersunds sjukhus äntligen nyinvigas i går.
- Vi har alltid prioriterat barnen i vår verksamhet. Att det här projektet nu är färdigt är vi oerhört stolta över, säger landstingsråd Robert Uitto.

Annons

Klockan elva i går förmiddag var det dags att klippa bandet på avdelning 109 på Östersunds sjukhus. För totalt 10,3 miljoner kronor har personalen på avdelningen fått nya lokaler och arbetsutrustning samt patientutrymmet ökats. Detta efter att bland annat Arbetsmiljöverket haft synpunkter på lokalerna som för trånga och svårarbetade.

– Under ett antal år har det fötts fler och fler barn i länet, vilket har gjort att det blivit trängre och trängre i våra lokaler. Antalet vårdplatser på avdelningen är fortfarande åtta, men utrymmet är betydligt större, säger Urban Tirén, verksamhetschef på sjukhusets barnklinik.

– Tidigare har vi ibland tvingats skicka hem spädbarn som varit väldigt tidigt födda eller svårt sjuka. Det ska vi inte behöva längre när vi dels har fått utökat utrymme, dels en mycket bättre användning av ytorna.

Även landstingsrådet Robert Uitto anser att investeringen i de nya lokalerna varit välmotiverad:

– För personalen här kan det många gånger handla om liv eller död och därför är det väldigt viktigt att deras arbetsförhållanden är bra. Och ju tidigare vi kan sätta in insatser för barnen, desto bättre liv kommer de få i framtiden.

Cecilia Hagvall, 35 år, blev mor för tredje gången i torsdags och välkomnar de förändringar som gjorts när LT hälsar på i hennes nyrenoverade rum.

– De har lyckats med att sätta familjen i fokus genom den här ombyggnationen. Tidigare har det varit begränsade möjligheter att ta hit besökare. Nu kan anhöriga till och med övernatta här, säger hon.

Det enda minuset som Cecilia Hagvall ser det är att köket försvunnit från avdelningen:

– Både ekonomiskt och socialt skulle ett föräldrakök behövas. Eftersom det inte går att laga mat här blir man beroende av att någon kan hämta matlådor hemifrån, inte minst på kvällarna när cafeterian är stängd.

Urban Tirén är medveten om köksproblemet:

– Det stod på önskelistan av saker som vi skulle vilja åtgärda, men fick välja bort det. Vi hade höga krav på säkerhet och arbetsmiljö som vi valde att prioritera i stället. Men förhoppningsvis kan vi lösa även frågan om köket i framtiden, säger han.

Mer läsning

Annons