Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjeekonom: Vinnarna 2010 är alla som har arbete och bolån

/
  • ”Bufferten växer snabbt och pengarna kan ju också användas till att amortera på lånet eller till renoveringar om det behovet finns. Det kan vara bra med en buffert om man blir arbetslös också”, säger Ann-Sofie Magnusson, familjeekonom på Ikano bank.    Foto: Fredrik Persson

Vinnarna 2010 är alla som har arbete och bolån. Förlorarna är de som inte har något buffertsparande att ta av när räntan går upp.

Annons

Så kan privatekonomin för det nya året sammanfattas efter ett samtal med Ann-Sofie Magnusson, familjeekonom på Ikano bank.

– Vinnarna är alla som har arbete och inte är oroliga att förlora det, säger Ann-Sofie Magnusson.

Den främsta vinsten som de som arbetar gör att är jobbskatteavdraget höjs och alla som jobbar får lägre skatt. Enligt hennes exempel får en person som tjänar 20 000 kronor i månaden sänkt skatt med 195 kronor, om kommunalskatten är oförändrad från 2009 till 2010 och ligger på 31,52 procent.

I Östersunds kommun är kommunalskatten oförändrad men ligger på 32,97 procent.

– De som har bolån är också vinnare eftersom att räntan är så låg nu.

Men hon vill höja ett varningens finger, vad som händer med räntan är enbart prognoser och inget vet exakt hur det blir. Vinnarna, som inte har en buffert, kan snabbt bli förlorare och gå miste om sitt hus när räntorna går uppåt.

– Riksbanken säger att det inte kommer att bli någon höjning av räntan förrän i slutet av året eller tidigast i höst men man vet inte när det kan bli. Därför är det viktigt att ha ett buffertsparande.

Hennes tips, både till dem som redan ha bolån och till dem som skaffar ett bolån, är att de ska räkna på klara en ränta på sex procent, sätta in motsvarande pengar samt den avtalade amorteringen på ett bankonto för användning när det behövs. En grupp som riskerar att få det lite knapert i det nya året är människor som blir sjuka under en längre tid.

– Särskilt de som är ensamstående som inte kan få hjälp av en annan i hushållet. Därför är det också viktigt att friska med jobb har en buffert om de skulle råka ut för sjukdom. Alla behöver reserver.

Mer läsning

Annons