Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fältarbetare: Synd att föräldrarna går hem tidigt

/
  • 22.30 vid brasan i Badhusparken, Östersund. ”Lika som i fjol kom ungdomarna in till Östersund vid tio-/halvelvatiden på kvällen. Och det är samma tid som föräldrarna går hem, det är synd”, säger Eva Forsberg, Fältarbetsgruppen.Foto: Håkan Luthman

Många ungdomar var ute på gatorna under valborgskvällen och natten och många var berusade. Fältarbetsgruppen och nattvandrarna sammanfattar det ändå som en bra kväll. Men efterlyser fler föräldrar.

Annons

Det var fyra personer från Fältarbetsgruppens trupp som var ute på gatorna runt om i Östersund under valborgsnatten. Eva Forsberg var en av dem. På det stora hela upplever hon att det varit en bra sista april.

– Lika som i fjol kom ungdomarna in till Östersund vid tio-/halvelvatiden på kvällen. Och det är samma tid som föräldrarna går hem, det är synd. Polisen förverkade (hällde ut) alkohol för ungdomarna under kvällen och det gör verkligen stor skillnad.

– När jag pratade med Per Sundin, på polisens ungdomsgrupp, vid tvåtiden på natten hade det inte varit några allvarligare brott som hänt, säger Eva Forsberg.

Två socialtjänsthandläggare fanns också på plats på polisstationen i Östersund för att ta hand om onyktra ungdomar som tagits dit.

– Men bara fyra minderåriga togs om hand för fylleri, och ingen av dem i Östersund, säger Eva Forsberg.

– Men de är synd att föräldrar går hem så tidigt, säger hon.

Det konstaterar också Thomas Rönning, arbetsledare på Brytpunkten och nattvandrare.

– Jag och Per Sundin, polisens ungdomsgrupp, stod vid järnvägsövergången till Badhusparken och tittade vid 11-tiden på kvällen. Alla vi såg var ungdomar, de vuxna hade gått hem, säger Thomas Rönning.

– Det var bara vi, polisen och Fältis som var vuxna ute på stan senare, säger Thomas Rönning.

Mellan 25-27 nattvandrare rörde sig runt om i Östersund under kvällen.

– Det var en helt annan uppslutning är i fjol. 16 nattvandrare dök upp i Östersund. Nattvandrare från Torvalla anslöt när deras ungdomar åkte in till stan. Två från Lugnvik kom också, säger Thomas Rönning.

– Det var mycket ungdomar ute och mycket fylla, men den riktig kraftfulla fyllan uteblev, säger Thomas Rönning.

Det vinnande konceptet, för att det i framtiden ska vara ännu bättre ute på gatorna under liknande festligheter är ytterligare förebyggande insatser tror han.

– Jag tror inte det blir bättre med fler poliser, fler från socialtjänsten eller fler nattvandrare. Det viktiga jobbet är dagarna innan, att arbeta mot lagning, som också gjorts nu. Att polisen var på plats och hällde ut alkoholen för de minderåriga, som de gjorde mycket nu, är jättebra också, säger Thomas Rönning.

Men han efterlyser, förutom fler föräldrar, också alternativa alkoholfria aktiviteter för ungdomar

– Några sådana alternativ fanns det inga, säger han.

Mer läsning

Annons