Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fallolyckor kostar samhället 14 miljarder

/
  • De har riktigt kul när de tränar sjukgymnasten Johan Sernheim och Mary Backlund i Lit.
  • Det handlar om att kunna gå på stadiga ben.
  • Enhetschef Anna Olofsson, projektledaren Kristina Berntner, sjukgymnasten Johan Sernheim och patienten Mary Backlund pratar om Marys fantastiska framsteg på bara några veckor.
  • Efter all träning har Mary Backlund kunnat ställa undan rollatorn. Det är även mindre risk att hon kommer att ramla hemma, tror sjukgymnasten Johan Sernheim.
  • Det är aldrig för sent att börja träna, det är 82-åriga Mary Backlund ett levande bevis för.

14 miljarder uppskattas samhällets kostnader för fallolyckor till. Görs ingenting kommer kostnaderna att öka till drygt 22 miljarder år 2050.

Annons

Fallolyckor bland äldre är ett stort folkhälsoproblem. Det handlar om mycket lidande men också om stora kostnader.

Det visar en färsk rapport som Statens folkhälsoinstitut nyligen tagit fram.

I Sverige dör i snitt mer än tre äldre personer varje dag till följd av fallolyckor.

Det är mer än dubbelt så många som dör i trafiken! Dessutom är det fem gånger fler som hamnar på sjukhus efter fallolyckor än efter trafikolyckor.

Rapporten visar också att andelen äldre blir större i framtiden och att den arbetande delen i samhället blir mindre, med andra ord färre ska betala för allt fler. Det medför att fallolyckor bland äldre är ett ökande problem.

Många fallolyckor med svåra konsekvenser går att förebygga med effektiva åtgärder. Det finns vetenskapligt beprövade åtgärder och om dessa sätts in kan lidanden, livskvalitetsförsämringar och höga kostnader undvikas.

Det handlar om stora pengar. I rapporten beskrivs att 14 miljarder är mer än hälften av Sveriges nettokostnad för primärvård exklusive hemsjukvård och nästan tre fjärdedelar av Sveriges nettokostnad för läkemedelsförmånen.

Slår man ut kostnaden per invånare i landet blir det 1 500 kronor per år.

Folkhälsoinstitutet slår fast att det behövs lösningar i form av fallolycksförebyggande åtgärder. Om de åtgärderna är kostnadseffektiva kan stora hälsovinster göras samtidigt som pengar sparas.

Rapporten visar att det finns en brist på genomförda hälsoekonomiska studier inom området, vilket ”gör det vanskligt att uttala sig om olika åtgärders kostnadseffektivitet. Därmed blir det även svårt att beräkna hur stora hälsovinster som går att göra och till vilken kostnad.”

Trots det finns det studier som visar att fallförebyggande åtgärder är effektiva. De kommer att leda till en reducerad risk för individen att råka ut för en fallolycka.

Men det är viktigt att anpassa åtgärderna efter individuella behov eftersom orsakerna till fallolyckor är många.

Mer läsning

Annons