Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fackligt krav: ”förbjud besprutade plantor”

Skogs- och träfacket kräver förbud mot kemikaliebehandlade plantor. De vill inte utsätta människor och natur för onödiga gifter.

Annons

Under förra året genomfördes en riktad arbetsmiljösatsning med anledning av Kemikalieinspektionens beslut att åter godkänna kemikaliebehandlade skogsplantor.

De hittade stora arbetsmiljöbrister och såg att många arbetsgivare inte tar sitt arbetsmiljöansvar.

För att minska riskerna för ohälsa bland skogsplantörerna gjorde de regionala skyddsombuden 241 arbetsplatsbesök, med runt 900 anställda, från Skåne i söder till och med Jämtland i norr.

Vid besöken upptäcktes stora brister och endast i undantagsfall har företagen följt de regler som gäller vid arbete med kemikaliebehandlade plantor.

De vanligaste bristerna är att det saknas:

personalbodar och vatten att tvätta sig med

skyddskläder eller att skyddskläderna inte används

information om att plantorna är behandlade och att informationen inte finns på plantsättarnas språk. Många kommer från andra länder.

Ändå har påpekanden och ibland via skyddsombudsstopp lett till att företagen rättat till felaktigheterna.

Skogs- och träfacket kommer även under 2009 att genomföra riktade arbetsmiljöinsatser i skogsbruket för att se till att de som arbetar där har en bra arbetsmiljö.

– Ska vi använda behandlade plantor är det också ett minimikrav att företagen följer reglerna. Men om vi fick ett förbud mot kemikaliebehandlade plantor skulle de giftfria och mekaniska plantskydden bli konkurrenskraftiga, säger Lennart Gunnarsson på skogs- och träfacket i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons