Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket: Telefontjänstbolagen måste satsa mer på personalen

Fackföreningen Unionen vill se bättre ledarskap och möjligheter till kompetensutveckling för de som är anställda inom callcenter.

Annons

– Branschens status måste höjas genom att utveckla medarbetarna och satsa på nya affärsmöjligheter.

Den bilden ger Unionens ekonom Elisabeth Åberg i en kartläggning av den snabbväxande branschen.

Av kartläggningen framgår vidare att de prestationsmätningar som görs leder till att var fjärde medarbetare stressas av mätningarna och personalomsättningen är hög i branschen, vilket bidrar till missnöjda kunder.

Men när ledningen för Go Excellent nyligen beslutade att företagets callcenter ska vara kvar i Östersund, med 100-talet anställda, lyftes de nöjda kunderna fram i sammanhanget.

Företagets vd Lars Nilsson hänvisade till att den produktion och kvalité som levereras av personalen i Östersund gjort intryck på kunderna och det är huvudskälet till att verksamheten blir kvar.

Även konkurrenter till Go Excellent ger personalen där gott betyg vilket bidrog till intresset att ta över alltsammans efter konkursen.

Det är alltså olika bilder som framkommer av callcenterföretagen.

Robert Weidman som är ombudsman i fackföreningen Unionen var med i Östersund när jobben vid Go Excellent räddades förra månaden.

Och kundernas förtroende för personalen hade stor betydelse:

– Det verkar ha varit det som avgjorde att många jobbar kvar i nya bolaget och inte så många har behövt sluta på Go excellent, säger Robert Weidman.

– Många är nöjda där men precis som på många andra ställen så skiljer det mellan företagen i regionen.

Han konstaterar vidare att det varierar hur företagen tar rätt på personalens kompetens och han bedömer att problemet i branschen är den låga lönen.

Det skiljer också en hel del mellan olika arbetsuppgifter.

– Säljmätningarna kan vara jobbiga för många medan de som jobbar med kundtjänst inte har den pressen på sig på samma sätt, säger Robert Weidman.

Unionens regionchef i Mittområdet, Ingrid Nordstrand, konstaterar att anställning vid callcenter innebär ett genomgångsyrke för många vilket gör branschen något speciell.

Men de brister som nämns i den centrala rapporten speglar också hur det ser ut i Jämtland på en del håll. Ingrid Nordstrand lyfter fram behovet av bättre coachning och kompetensutveckling för de anställda om de ska kunna utvecklas och höja nivån för att möta de krav kunderna ställer.

Mer läsning

Annons