Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket: Mänskligt att fela

Leif Jonasson är facklig förtroendeman inom kommunal och jobbar på räddningstjänsten. Han tycker att det är fel att börja prata om uppsägningar för ett misstag på en personalfest.

– Det är mänskligt att fela, säger han.

Annons

Jonasson tycker också att de fem som fortsatte festen inuti ambulansen har burit sig fruktansvärt klantigt åt men han anser samtidigt att hotet om uppsägning inte har någon relevans till vad de gjort.

– De har ju inte mördat någon, säger han.

– Landstingets personal är ju till för att hjälpa sina medmänniskor och det borde också gälla deras egna anställda. Att i dagens hårda läge på arbetsmarknaden hota en anställd att han kan förlora jobbet är en inhuman åtgärd som kan skada den det berör ännu mer. Dessutom skadar det organisationen och skrämmer medarbetare, vilket gör arbetsklimatet hårdare.

Leif Jonasson menar att många som jobbar inom räddningstjänsten kan vara med om traumatiska händelser i jobbet som vederbörande går och bär på.

– När sedan spriten gör sitt så kan det få sådana här konsekvenser. Det är inget försvar men en tänkbar förklaring, säger fackets företrädare.

När det gäller spriten på personalfesten så har det framkommit att det varit försäljning till självkostnadspris i lokalen.

Till sådan försäljning krävs tillstånd av alkoholenheten på kommunen.

– Vi har inte gett något tillstånd till försäljning, säger alkoholhandläggaren Lars-Martin Lundgren.

Han tycker att det är polisens sak att utreda om det pågått olovlig utskänkning under den aktuella festen.

Tidigare var det ett generellt alkoholförbud i kommunens alla lokaler men det förbudet har på senare tid luckrats upp.

– Nu är det okej att ordna personalfester och liknande fester i en del av kommunens lokaler, bland annat fritidsgårdar, säger Lundgren.

Mer läsning

Annons