Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket: För många chefer och administratörer

/
  • ”Vi räknas som ett välfärdsland och vi ska inte ha råd att ta hand om våra sjuka, det är för bedrövligt”, säger Stig Sundelin där han tillsammans med Susanne Störvold hälsar på en av patienterna på kirurgen.Foto: Robert Henriksson
  • ”Det borde kunna ske en delegation neråt från läkare till sjuksköterskor till undersköterskor. I dag är den spiralen uppåtgående vilket gör verksamheten dyrare”, säger kommunals Tomas Ålander.
  • Kampen om vårdjobben har börjat och undersköterskorna Stig Sundelin och Susanne Störvold är oroliga för att det blir sämre kvalitet i vården.    Foto: Robert HenrikssonTomas Ålander,  kommunal.

Landstinget har för många chefer och för mycket administrativ personal. Det anser de fackliga företrädarna.

Annons


– Det finns exempelvis lika många administratörer och undersköterskor, säger Tomas Ålander, kommunal.

De fackliga organisationerna tycker med andra ord att det borde vara fler händer i vården än vid datorerna.

Vårdförbundets Kristina Fluur–Hedman säger att det finns 20–30 chefer för mycket.

– Om vi har 4 000 personer som jobbar och det ska finnas 30 i varje arbetsgrupp, då skulle det räcka med 133 chefer, säger vårdförbundets Kristina Fluur-Hedman.

Verksamheterna inom landstinget har fått bakläxa på omställningsarbetet. Trots att de plockat bort vissa arbetsuppgifter har inte uppsägningar gjorts enligt uppgörelsen.

Nu ska 200 personer sägas upp och vilka det blir ska vara klart den 4 februari. Det kunde LT berätta om i går.

– Har de inte plockat bort personalen måste de väl ha haft användning av dem, konstaterar Kristina Fluur-Hedman. Det här är skrämmande, är det verkligen på rätt ställen som de tar bort pengarna?

– Det verkar trots allt finnas pengar i organisationen eftersom det blir fler och fler chefer. Det är en allmän uppfattning bland många medlemmar. Det har vi även fått redovisat på ett möte tidigare.

Kampen om jobben har med andra ord börjat. De fackliga organisationerna, vårdförbundet och kommunal, menar att det måste göras besparingar även bland chefer och administration.

I personalbokslutet för 2008 som redovisades i mars 2009 kan man läsa att det inom landstinget finns 156 chefer. Under året har 17 slutat. Men det står inget om det kommit till några nya.

Bara inom landstingsdirektörens staber finns det 20 chefer.

– Årets personalbokslut kommer inte förrän i slutet av februari-mars, säger personalchefen Björn Ahlnäs. Men i 2008 års bokslut kan man se exempelvis kompetensförskjutningar mellan kategorier.

– Det finns förskjutningar under 2009 också. Det är en allmän trend genom landet att undersköterskor exempelvis backar på bekostnad av andra kompetenser.

Undersköterskorna Stig Sundelin från medicinavdelningen 408 och Susanne Störvold, från kirurgavdelningen 213 träffas på kommunals expedition på sjukhuset.

Här finns de fackliga företrädarna Tomas Ålander och Margareta Strömgren. De har nyss fått besked via intranätet att uppsägningarna ska vara klara den 4 februari.

– Det är lätt att det går fort och fel, suckar Tomas Ålander.

På avd 408 och 213 är det fullbelagt i dag. De har inte en säng ledig.

– Vanligtvis arbetar vi i team om två sjuksköterskor och två undersköterskor på 21 patienter, men i dag har vi en sjuksköterska extra i ett vårdlag, säger Stig Sundelin.

– Hos oss är vi vanligtvis totalt åtta på 22 patienter, säger Susanne Störvold. Det innebär fyra i varje vårdlag. Men på helgerna är vi totalt fyra på hela avdelningen.

De beskriver hur fort de springer hela dagarna och att en del blivit så sönderstressade att de tvingats sluta.

Men de älskar sitt arbete och arbetskamraterna och det gör att det är roligt att gå till jobbet.

– Det är inte ekonomiskt försvarbart att säga upp oss, vi är billigare än en sjuksköterska och många har lång erfarenhet, säger Susanne Störvold.

Stig Sundelin tror inte att någon hunnit tänka igen vad detta innebär än.

– Vi måste titta på vem som gjorde jobbet som plockats bort ur verksamheten tidigare och det är förstås den personen som ska bort, konstaterar Tomas Ålander.

De tror, helt säkert, att mindre händer och fötter kommer att påverka kvaliteten i vården.

– Vi får allt mer arbetsuppgifter från exempelvis Socialstyrelsen och därmed kommer vi också allt längre från patienten, säger Susanne Störvold.

Samtidigt blir patienterna både äldre och mer vårdtyngda.

– Folk blir inte friskare för att det blir mindre pengar, konstaterar Stig Sundelin krasst.

– Vi räknas som ett välfärdsland och vi ska inte ha råd att ta hand om våra sjuka, det är för bedrövligt.

Mer läsning

Annons