Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facebook stoppas på landstinget

/
  • För att behålla säkerheten för landstinget datanätverk så stängs tillgången till internetsajten Facebook av på landstingets datorer. Risken finns att den infekterar datorerna.
  • Marianne Larm-Svensson använder sin Facebooksida varje dag, men nu kan hon och alla andra inom landstinget inte besöka Facebook under arbetstid.

Nu är det slutsurfat på Facebook för landstings-anställda. Den populära internetsajten förbjuds på grund av säkerhetsrisken.

Annons

Facebook är ett socialt nätverk på internet som används av människor världen över. Men landstingsanställda i Jämtland får inte längre surfa på sajten – på arbetstid.

Lars Christersson, som är IT-säkerhetsansvarig vid landstinget i Jämtland, menar att det är en generell riskbedömning som gör att Facebook inte kan användas av landstingets anställda.

– De här sociala nätverkssajterna drar åt sig väldigt mycket trojaner och maskar som kan infektera våra datorer, säger Lars Christersson till Sveriges radio Jämtland.

Han vill att landstinget ska prioritera tillgängligheten till vårdsystemen i första hand i stället för sajter som exempelvis Facebook.

– Vi måste kunna begränsa vad vi kan göra med våra IT-verktyg, fortsätter Lars Christersson.

Även fler internetsajter kan komma att förbjudas i framtiden inom Jämtlands landsting.

– Vi följer utvecklingen och får se vad som kan bli nästa steg. De flesta landsting har ingen användning av Facebook i sitt arbete. Det finns undantag, men det får vi lösa på annat sätt. De får surfa hemma, säger Lars Christersson.

Marianne Larm Svensson, centerpartistiskt oppositionsråd i landstinget, använder Facebook varje dag där hon både håller kontakten med arbetskamrater, politiska kollegor och medborgarna. Trots att hon är en flitig Facebookanvändare har hon förståelse för de nya reglerna.

– Säkerheten måste gå först för att undvika allvarliga incidenter. Så länge vi inte har kontroll på de delarna kan vi inte använda Facebook när vi använder landstingets nätverk, säger Marianne Larm Svensson.

Hon går runt problemet genom att använda mobiltelefonen och via sms uppdatera sin status på Facebook, men Marianne Larm Svensson menar att kommunikationen genom internet kommer att öka och att landstinget måste ändra sitt förhållningsätt.

– Det är nödvändigt att vi följer utvecklingen så att vi inte blir frånåkt av hur andra företag och organisationer kommunicerar med hjälp av internet. Det kommer inte att fungera att ha den strikta hållningen som finns i dag på landstinget, säger Marianne Larm Svensson.

Mer läsning

Annons