Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få söker utbildningar inom motorbranschen – länet går mot trenden

/
  • Kjell-Åke Skoog tycker att skolpolitikerna borde göra mer för att lyfta yrkesprogrammen.
  • Gymnasie- och kunskapslyftminister Aida Hadzialic (S) håller med om att attityden till yrkesutbildningarna måste förbättras.
  • Kjell-Åke Skoog, rektor på fordons- och transportprogrammet på Jämtlands gymnasium.

Antalet ungdomar som söker till fordonsprogrammet minskar i landet samtidigt som branschen behöver mer folk. I länet ser framtiden ljusare ut eftersom antalet sökande till fordons- och transportprogrammet på Jämtlands gymnasium ökar.

Annons

Missa inte LT:s nya app för Iphone och Android

Sedan 2012 har antalet elever som söker till fordonsprogrammen i Sverige minskat med tio procent. Det visar Motorbranschens yrkesnämnds årliga undersökning. Samtidigt visar samma undersökning att företagen kommer att behöva rekrytera tio procent fler personer inom de närmsta åren, jämfört med året innan. Vilket är något som oroar.

– Det här landet behöver de som går tre år i skolan och börjar jobba för att betala skatt. Annars kommer systemet haverera när vi inte har skatteintäkter som kan finansiera de långa utbildningarna som vi också behöver folk som läser, säger Kjell-Åke Skoog, rektor på fordons- och transportprogrammet på Jämtlands Gymnasium.

Läs även: Ljus framtid för motorutbildade

På Jämtlands Gymnasiums fordonsprogram ser siffrorna annorlunda ut. Där ökar i stället antalet ungdomar som söker. Till hösten 2016 har 80 personer sökt, vilket är en ökning med åtta procent jämfört med hur många som sökte till förra året.

Anledningen till att det ser annorlunda ut i Jämtlands län jämfört med resten av landet tror programmets rektor Kjell-Åke Skoog har att göra med det stora motorintresset som finns i länet, samtidigt som det är ett län med mycket transport i och med skogsindustrin, samt de långa avstånden till och inom länet. Han ser oroat på utvecklingen i landet eftersom han tror att det bara är en tidsfråga innan problemen kommer hit.

– Nästan alla av våra elever kommer från byarna och när man tittar på var i landet barn fötts så är det i storstäderna. Så jag tror att antalet sökande kommer att minska snart, säger han.

Kjell-Åke Skoog berättar att bristen på folk i Mälardalen har börjat märkas av ordentligt. Där har bilreparationsföretagen börjat handplocka personal av varandra vilket trissar upp lönerna för mekanikerna. Han tycker att det krävs krafttag från politikerna för att få fler att söka utbildningarna och det är något som landets gymnasieminister Aida Hadzialic (S) håller med om. Hon vill nämligen göra 2016 till yrkesutbildningarnas år.

– Yrkesutbildningar leder till jobb och får vi fler ungdomar att välja yrkesprogram kommer de att bli anställningsbara samtidigt som det säkrar kompetensförsörjningen för både välfärden och näringslivet. Yrkesutbildningarna ska vara ett huvudalternativ för alla och inte ett säralternativ för vissa, säger hon.

Hur ska du göra för att yrkesutbildningarna ska bli ett huvudalternativ?

– Vi ska bland annat stärka kopplingarna till branscherna och arbetsmarknaden. Vi ska också se till att yrkeslärarna får bättre förutsättningar och framför allt sätta en bra bild av vad yrkesutbildningarna ger, vilket är jobb, säger Aida Hadzialic (S) gymnasie- och kunskapslyftsminister.

Läs även: Allt fler elever väljer fel i gymnasiet

Motorbranschen står inte bara inför utmaningar när det kommer till nyrekrytering. De tekniska delarna av bilarna ökar och av de 80 personer som motorbranschen i Jämtland beräknas behöva inom de närmsta åren är 25 personer erfarna tekniker. På fordonsprogrammet på Fyrvalla har man hängt med bra i teknikutvecklingen moderna bilar att jobba med på utbildningen. De ligger långt fram jämfört med andra skolor i landet men problemen kvarstår ändå.

– Nu har en modern bil fler datorer som ska samverka än ett jumbojet så i dag utbildar vi mekaniker i ettan mot arbetsuppgifter som vi inte vet om de finns när de går ut trean, säger Kjell-Åke Skoog, rektor på fordons- och transportprogrammet på Jämtlands gymnasium.

Mer läsning

Annons