Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få ryttare och höjda foderpriser slår mot länets ridskolor

Det går tungt för flera av länets ridskolor. Tidigare i år avvecklades ridskolan i Järpen på grund av dålig ekonomi. Bergs ryttarförening kan tvingas lägga ner och Åsbygdens ryttarförening har under flera år dragits med stora underskott.

Annons

Ridklubbarna i Jämtland är inte ensamma om att slåss mot dålig ekonomi. Höga foderpriser och färre ridande hotar flera ridskolor i Sverige. Svenska ridsportförbundet hoppades att lågkonjunkturen skulle leda till fler ridande och inte tvärtom.

– Värst drabbas nu de ridskolor som ligger i kommuner där många har blivit arbetslösa, säger Ann-Catrine Bengtsson på Svenska Ridsportförbundet.

Vid förra lågkonjunkturen på 90-talet ökade antalet ridande på landets ridskolor och det gick ekonomiskt bra för många.

– De som hade egna hästar sålde dem och började på ridskolor i stället. Då blev det ett uppsving. Många hoppades att denna lågkonjunktur skulle ge samma resultat men så blev det inte, säger Ann-Catrine Bengtsson.

För att Åsbygdens ryttarförening ska ta sig ur krisen behöver de ett lån på 100 000 kronor från Krokoms kommun.

– Under två år hade vi ett underskott på 100 000 kronor per år. Som det ser ut i år går vi 50 000 kronor plus men eftersom vi dras med gamla underskott behövs lånet för att komma på fötter igen, säger Arne Wiktorsson, ordförande i Åsbygdens ryttarförening.

Föreningen känner av lågkonjunkturen. Ungefär 250 elever rider i Ås varje vecka, vilket är färre än vanligt.

– Vi måste ha förståelse för att det finns familjer där barnen inte har råd att rida längre, säger Arne Wiktorsson.

För att få ordning på ekonomin har Åsbygdens ryttarförening sålt hästar, dragit ner på en tjänst och höjt priserna på ridlektioner.

– Det känns hoppfullt. Vi var och pratade med representanter från kommunen förra veckan och överlämnade en handlingsplan på hur vi planerar inför framtiden, säger Arne Wiktorsson.

Ridhuset i Ås stod klart hösten 1997 och i stallet finns det plats för 26 hästar.

– Just nu har ridskolan bara 18 hästar. Vi har anpassat oss efter efterfrågan. Det går inte att ha hästar som mest står. De måste röra på sig, säger Arne Wiktorsson.

För två år sedan sköt foderpriserna i höjden, vilket dabbade mot många ridskolor.

– Det var ett katastrofår. Priserna på hö steg med 40 procent och det slog hårt, säger Ann-Catrine Bengtsson, Svenska Ridsportförbundet.

Åsbygdens ryttarförening kände av de höga priserna. De fick då ett bidrag på 100 000 kronor från Krokoms kommun. I september ska det beslutas om föreningen får ett lån på samma summa.

– Vi kan inte hela tiden gå in med akutpengar men det är samtidigt viktigt att främja ridsporten. Vi satsar väldigt mycket pengar på sport- och ishallar, säger Tomas Lönneborg (MP), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Krokoms kommun.

– Det vore synd att behöva lägga ned en ridskola. Väldigt många skulle drabbas, fortsätter han.

Han tror att Åsbygdens ryttarförening lever vidare om de har en tydlig plan inför framtiden

– Vi vill se en långsiktig lösning, säger Tomas Lönneborg.

Mer läsning

Annons