Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få moderata kvinnor sitter på ledande poster

Länets moderata kvinnor har tittat över maktfördelningen bland sina medlemmar. Och de är inte nöjda med resultatet.

Annons

När Moderaterna tar en titt på maktfördelningen på nationell nivå har de en god representation av både kvinnor och män på ledande poster.

Men tar man en titt på hur det ser ut i länet och på kommunal nivå är resultatet betydligt mer skev. Nästan sju av tio moderata ordföranden i kommunala styrelser är män och för samma post i kommunala bolag är åtta av tio män.

Den slutsatsen gör partiets egen kvinnogrupp i sitt jämställdhetsbokslut. Och när tiden fram till nästa riksdagsval krymper passar de på att belysa frågan. Detta för att göra politiken mer attraktiv både för de kvinnliga väljarna och för de kvinnor som vill engagera sig politiskt.

– Kvinnor kommer ofta ut i det politiska arbetet senare i och med att vi ofta väljer att ta ett större ansvar för hem och familj. Jag själv engagerade mig inte förrän mina barn var tonåringar, säger Lise Hjemgaard–Svensson, ordförande för Moderatkvinnorna i länet.

– Politiken tar mycket tid. Det är ideellt arbete både på kvällar och helger och man kan bli trött och less och känna att man kämpar i motvind om det bara är män på ledande positioner.

Trots att de politiska besluten inte nödvändigtvis blir annorlunda med fler kvinnor på toppen anser Lise Hjemgaard–Svensson att en jämn könsfördelning alltid är bättre.

– Vi har olika infallsvinklar på problem vilket gör att diskussionen kan bli lite annorlunda.

Men att kvotera in kvinnor på ledande poster är inget partiet, eller Lise Hjemgaard–Svensson, förespråkar.

Mer läsning

Annons