Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få högstadieelever använder cykelhjälm i Jämtland

/
  • Många högstadieelever i Jämtland slarvar med cykelhjälm, trots att det inträffar ett stort antal cykelolyckor varje år.

September är den månad då flest cyklister skadas i olyckor, många av dem är högstadieelever. En undersökning NTF gjort utanför skolor i Jämtland visar att hjälmanvändningen sjunker drastiskt i den åldersgruppen – endast drygt 35 procent har hjälm.

Annons

NTF:s undersökning presenterades strax före skolavslutningen i våras. Den visar att närmare 90 procent av barnen i Jämtland mellan sex och tolv år använde cykelhjälm, vilket är i nivå med riksgenomsnittet. Överlag i hela landet är det fler flickor och kvinnor än pojkar och män som använder cykelhjälm. I Jämtland är det dock tvärsom, 92 procent av pojkarna mot 80 procent av flickorna i den åldersgruppen hade hjälm.

Betydligt sämre ställt med cykelhjälmar var det bland Jämtlands högstadieelever. I åldersgruppen tretton till femton år var det alltså runt 35 procent som hade hjälm - trots att det är lag på att cyklister under femton år ska ha hjälm. Snittet för riket var ännu lägre, cirka 25 procent. Även bland högstadieeleverna skiljer sig Jämtland från övriga landet, det var fler pojkar än flickor som hade hjälm. 40 procent av pojkarna och 35 procent av flickorna. Någon förklaring till det drastiska raset av hjälmanvändande jämfört med de yngre barnen ges inte, men en orsak kan vara att cykelhjälmar anses vara lite töntiga bland tonåringar. De beskylls också ibland för att förstöra frisyren.

Ungefär 30 personer varje år har dött i cykelolyckor de senaste fem åren. Hur många som skadats svårt är oklart då olyckorna registreras olika. Enligt polisen är det cirka 300 cyklister som skadats svårt per år, men enligt sjukvården är det närmare 3 000. Den stora skillnaden beror på att majoriteten av cykelolyckorna är singelolyckor där ingen mer än den utsatta cyklisten är inblandad, de anmäls inte till polisen. Mörkertalet bland cykelolyckor är dock stort då många av dem varken anmäls till polisen eller sjukvården.

Flest cykelolyckor äger rum i september. Speciellt bland barn upp till 17 år märks en tydlig uppgång, vilket till viss del förklaras med skolstarten. Många barn som kanske inte är så trafikvana börjar ta sig till och från skolan på egen hand. År 2007 skadades närmare 2 000 barn upp till 17 år i cykelolyckor, uppger Vägverket. Av dem var 1 176 pojkar. Majoriteten av barnen hade helt enkelt cyklat omkull. Gropar och hål i vägen, löst grus samt halka uppges vara vanliga orsaker.

Mer läsning

Annons