Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få handlare vill konkurrera med Apoteket i Jämtland

/

Från och med den 1 november är det tillåtet för andra än Apoteket att sälja receptfria läkemedel. Men intresset har varit svalt från handlare i Jämtlands län.

Annons

Apotekets monopol att ensamt få sälja ett stort antal receptfria läkemedel har upphört. Den nya lag som trätt i kraft innebär att den näringsidkare som vill har rätt att sälja ett stort urval av läkemedel.

Den som vill börja sälja receptfria läkemedel har också en skyldighet att anmäla det till Läkemedelsverket. Några dagar innan den nya lagen trädde i kraft hade verket fått in endast 25 anmälningar. De flesta från enskilda näringsidkare i södra Sverige.

Ica-butiken Blå center i Östersund var en av två anmälningar som kommit in från näringsidkare med handel i Jämtlands län.

– Vi tror väl inte att vi kommer att bli någon stor återförsäljare på läkemedel men vi har ju folk som är inne och frågar efter huvudvärkstabletter och annat främst kvällar och helger och då vill vi ju ge dem en så bra service som möjligt, säger butiksägaren Magnus Bardosen.

Att det kommit in så få anmälningar till Läkemedelsverket tror han beror på att myndigheten inte berättat vilka regler som gäller i god tid innan lagen trädde i kraft. Med andra ord att intresset är större än det verkar på antalet anmälningar som lämnats in.

Den enda stora anmälan som kommit in till Läkemedelsverket några dagar innan lagen trädde i kraft var inskickad av bensinjätten OKQ8. Med sina cirka 400 bemannade bensinstationer runt om i landet kan kedjan bli en av de större konkurrenterna till Apoteket.

– Vi har för avsikt att börja sälja receptfria läkemedel i alla våra bemannade stationer, berättar detaljhandelschef Per-Erik Persson.

– Det handlar om de mest förekommande medicinerna som mot förkylning, värk och allergi, säger han.

Av de totalt 900 godkända receptfria läkemedel som säljs i Sverige i dag så kommer 540 att få säljas av andra än Apoteket. Men den som vill sälja läkemedel måste också hålla sig till vissa regler. Till exempel så får läkemedlen inte förvaras hur som helst i en butik. Enligt Läkemedelsverkets föreskrifter ska de förvaras så att personalen hela tiden kan ha uppsikt över dem, alternativt hålla läkemedlen inlåsta.

Mer läsning

Annons